Rodoljub Šabić – Skrivanje cene spomenika Stefanu Nemanji u suprotnosti je sa svim srpskim zakonima

0
95

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja rekao je da je Zakonom o budžetskom sistemu izričito predviđeno da takve informacije kao što je rashod javnog novca za izgradnju spomenika Stefanu Nemanji ni u kom slučaju ne mogu biti tajna.

Cena spomenika Stefanu Nemanji i dalje je pod oznakom državne tajne, a gradonačelnik Radojičić je izjavio da u tome ne vidi nikakav problem jer su ispoštovani svi zakoni Republike Srbije vezano za taj slučaj. Cena spomenika bila je tema kojom su se bavili i mediji, i parlament, i srpska opozicija, ali javnost još uvek ne zna koliko je iz budžeta izdvojeno za izgradnju spomenika utemeljivaču srpske srednjevekovne državnosti.  Upitali smo nekadašnjeg poverenika za informacije od javnog značaja zbog čega vlast odbija da cenu spomenika objavi javnosti.

Iako je Vlada Srbije donela odluku da cena spomenika Stefanu Nemanji bude tajna do 2023. godine, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je u novembru izjavio da će građani sve detalje oko cene dobiti kad spomenik bude završen. U međuvremenu je promenio izjavu i rekao da će cena biti objavljena tek kad to odobri ruski vajar, autor spomenika. Stručnjaci su upozorili da je tako nešto nedopustivo, jer se krši zakon. Iz Transparentnosti Srbija su ukazalii na to da je ruski vajar imao pravo da traži da se cena ne otkrije, ali da oni koji su sa njim ugovarali posao nisu imali nikakav zakonski osnov da to prihvate. Time su prekršili Zakon o javnim nabavkama, koji je kako objašnjavaju, izričit da cena ne sme da bude tajna. Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja rekao je da objašnjenja koja je vlast davala povodom sakrivanja načina i količine na koji je potrošen javni novac, predstavljaju nonsens i da su u suprotnosti sa zakonima Srbije, a pre svega sa Zakonom o budžetskom sistemu. On je dodao da carinska dokumentacija u koju su novinari imali uvid pokazuje da građane spomenik košta oko 10 miliona evra. Govoreći o tome da cena nije objavljena jer je ruski vajar to zahtevao, Šabić je naglasio da se prema željama vajara ne mogu formirati zakoni Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here