Milan Antonijević o pregovorima vlasti i opozicije

0
130

Milan Antonijević, bivši direktor Fondacije za otvoreno društvo je rekao da su pregovori i rešavanje važnih pitanja u toku tih pregovora između vlasti i opozicije uz prisustvo evropskih parlamentaraca, uslov za postojanje demokratije u Srbiji.

Pregovori vlasti i opozicije trebalo bi da budu organizovani pod koordinacijom evropskih parlamentaraca, a jedna od prvih i najznačajnijih tema pregovora biće poboljšanje izbornih uslova. Još uvek se ne zna tačan datum početka pregovora, a analitičari upozoravaju da je amosfera u društvu polarizovana i da nijedna strana ne pokazuje spremnost na kompromis. Fondacija za otvoreno društvo bila je organizator okruglog stola vlasti i opozicije, pa smo iskoristili priliku da upitamo bivšeg direktora ove organizacije da li očekuje pozitivan ishod najavljenih pregovora.

U Srbiji se još uvek iščekuju pregovori između vlasti i opozicije uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da ga pregovori ne zanimaju, a mediji ukazuju na to da Ivica Dačić nastoji da umanji značaj celog procesa i često pokušava da se predstavi kao posrednik, iako je predsednik druge najveće stranke u vlasti koja je u ovom slučaju učesnik tih pregovora. U vezi sa nastupom opozicionih predstavnika na pregovorima, njihovim platformama, ali i očekivanjima, još uvek se ne zna sve, ali su neke od platformi već formirane i ono na čemu će se, između ostalog, insistirati, jeste promena izbornih uslova. Milan Antonijević, bivši direktor Fondacije za otvoreno društvo, za Prvu televiziju je rekao da je značaj učešća evropskih predstavnika veliki i da se Srbija nalazi pod budnim okom Evrope, te bi to moglo pomoći u postizanju sporazuma između vlasti i opozicije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here