Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda Privredne komore Srbije je rekao da je došlo do promene u strukturi izvoza srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju i da se sada uglavnom izvoze mlečni i mesni finalni proizvodi.

Izvoz srpske hrane u Rusiju meri se stotinama miliona evra i taj izvoz čini oko deset odsto ukupnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije. Struktura tog izvoza je kompleksna, najzastupljeniji proizvodi su meso, mleko, voće i povrće. Kako Srbija može da poveća kvalitet svojih izvoznih poljoprivrednih proizvoda upitali smo sekretara Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenada Budimovića.

Srpska poljoprivreda je i proteklih godina pokazala da može da bude veoma značajan element održivog privrednog rasta ali i daljeg rasta izvoza srpske ekonomije. Agrarna proizvodnja je ispunila svoje potencijale i tokom pandemije korona virusa. U prošloj godini ostvaren je ukupan izvoz od više od četiri milijarde dolara, dok prognoze pojedinih agroekonomista govore da bi on mogao da bude i znatno veći. Agroekonomista Vojislav Stanković je izjavio da je na osnovu raspoloživih kapaciteta i mogućnosti boljeg korišćenja rezultata naučno-tehnološkog progresa, moguće proizvesti dovoljne količine kvalitetnih proizvoda za obezbeđenje prehrambene sigurnosti stanovništva, strateških rezervi i značajnih viškova za izvoz. Govoreći o izvozu srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju, Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda Privredne komore Srbije je rekao da je smanjen izvoz sirovog mesa, jer je Rusija postigla samodovoljnost u proizvodnji svinjskog mesa, ali je u toku prethodne godine postignut značajan izvoz finalnih proizvoda od mleka i mesa.