Doktorka Dragoslava Šaponja ukazala je na činjenicu da savremena medicina danas može u velikoj meri smanjiti smrtnost beba, a da, ukoliko postoje sumnje da deca koja se vode kao preminula to nisu, roditelji mogu iskoristiti mogućnosti DNK baza u svetu i na taj način potražiti svoju decu.

Afera krađe beba potresa srpsku javnost već dugi niz godina. Roditelji ukradenih beba i dalje traže pomoć pravnih institucija ove države, ali često nailaze na slepu ulicu. Neobjašnjivo je da medicina vrtoglavo napreduje, a da se smrtnost beba godinama značajno ne smanjuje. Upitali smo doktorku Dragoslavu Šaponju da li nauka i tehnologija u modernom dobu mogu da pomognu roditeljima da pronađu svoju ukradenu decu.

DNK baze u svetu postaju sve zastupljenije u procesu dokazivanja srodstva, ali se mogu koristiti i u svrhe forenzičarskih istraga zločina. Postojanje takvih baza omogućava davno razdvojenim osobama da stupe u kontakt ukoliko se pokaže da ima poklapanja u njihovim genetskim kodovima. Doktorka Dragoslava Šaponja, naglasila je važnost postojanja ovih baza u Americi i Nemačkoj, te objasnila da se uzorak DNK danas može veoma jednostavno dostaviti u neku od tih baza, što olakšava potragu roditeljima koji tragaju za svojom decom. Doktorka Šaponja ukazala je i na to da Srbija poseduje savremen medicinski sistem, te da se u velikoj meri može uticati na smanjenje smrtnosti novorođenčadi i dece. Ona je pomenula i činjenicu da od početka otkrivanja „bebi afere“ statistika pokazuje manji broj dece koja se vode kao preminula, kao i da se praćenjem tih podataka može mnogo saznati o smrtnosti beba u Srbiji, ali i u okruženju.