Robne rezerve preuzimaju 15.000 tovljenika

0
96

Robne rezerve će preuzeti od odgajivača svinja 15.000 tovljenika. Reč je o tovljenicima koji su se nalazili kod proizvođača, a koji su ranije plaćeni takođe robnom razmenom. Farmeri će dobiti i nove količine kukuruza koje će im dodatno smanjiti troškove trenutne proizvodnje.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije razgovarali su sa odgajivačima svinja povodom trenutnih poremećaja na tržištu. Kao prva mera pomoći, sa udruženjima je dogovoreno povlačenje 15.000 tovljenika koje će Robne rezerve preuzeti od odgajivača svinja. Reč je o tovljenicima koji su se nalazili kod proizvođača, a koji su ranije plaćeni takođe robnom razmenom. Farmeri će dobiti i nove količine kukuruza koje će im dodatno smanjiti troškove trenutne proizvodnje. Robne rezerve će obezbediti određene količine kukuruza koje će biti date kao pozajmica proizvođačima i naplaćene naturalno po tržišnim uslovima. Ovom prilikom dogovreno je da će se formirati i Radna grupa koja će uključiti i predstavnike udruženja odgajivača svinja kako bi se zajedničkim naporima unapredio sektor svinjarstva u Srbiji.

Nedavno je samo Udruženje poslalo apel resornom ministarstvu, da kupe viškove tovljenika. Uz to, tražili su i da se obezbedi dovoljna količina kukuruza. Članovi ovog Udruženja imaju oko 17.000 krmača i godišnje proizvedu 400.000 tovljenika, a kako su istakli ugrožen je opstanak svinjarstva u Srbiji. U Udruženju smatraju da je neophodna kontrola uvoza svežeg mesa, jer se stvaraju viškovi na domaćem tržištu. Sem toga, uzgajivači žele i da se za njih omogući da ne plaćaju zakup zemlje za narednu godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here