Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju započet je proces u kojem se Opština Čajetina obavezuje da će smanjiti emisiju CO2 i drugih gasova na teritoriji opštine za najmanje 40% do 2030. godine i sprovoditi aktivnosti na efikasnoj upotrebi energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije.

Opština Čajetina uz podršku Regionalne razvojne agencije Zlatibor učestvuje u projektu koji ima za cilj uspostavljanje institucionalnog okvira za jačanje kapaciteta Zlatiborske oblasti u procesima energetske tranzicije i prilagođavanja klimatskim promenama. Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju je inicijativa Evropske unije pokrenuta 2008. godine. Inicijativa uključuje lokalne i regionalne vlade koje se dobrovoljno obavezuju na povećanje energetske efikasnosti i upotrebu obnovljivih izvora energije u svom području. Pokretanjem i povezivanjem lokalnih i regionalnih uprava koje imaju zajedničke ciljeve u skladu sa evropskim energetskim i klimatskim ciljevima, sporazm je postao jedinstvena inicijativa koja je prepoznata u evropskim institucijama. Lokalne vlasti su u mogućnosti da utiču na promene u ponašanju građana i bave se klimatskim i energetskim izazovima kroz usklađivanje javnih i privatnih interesa i integraciju održivog razvoja energije u ciljeve lokalnog razvoja.

Ovaj sporazum je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, potpisao ispred grupe Zlaiborska oblast koju čine Grad Užice i opštine Nova Varoš, Čajetina, Priboj, Prijepolje, Arilje, Kosjerić, Požega i Bajina Bašta. Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju započet je proces u kojem se Opština Čajetina obavezuje da će smanjiti emisiju CO2 i drugih gasova na teritoriji opštine za najmanje 40% do 2030. godine i sprovoditi aktivnosti na efikasnoj upotrebi energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije, što će dovesti do povećanja otpornosti prilagođavanja posledicama klimatskih promena.