Setva ratarskih kultura čeka da se zemljište zagreje

0
174

Setva ratarskih kultura, kukuruza, suncokreta i soje još nije počela zbog hladnog i kišnog vremena, ali optimalan rok je od 1. aprila do kraja meseca. Očekuje se da kukuruzom bude zasejano oko milion hektara, sojom oko 250 hiljada, a suncokretom od 200 do 220 hiljada hektara.

Optimalan rok za setvu ratarskih kultura je od 1. aprila pa do kraja meseca. Setva šećerne repe završena u martu, a setva kukuruza, suncokreta i soje još uvek nije počela zbog hladnog i kišnog vremena. Zemljište je pripremljeno i setva će biti brzo obavljena kada otopli i kada se zemljište zagreje iznad osam stepeni Celzijusovih. Očekuje se da kukuruzom bude zasejano oko milion hektara kao u prethodne tri godine kada su površine pod ovom kulturom povećane za oko 100.000 hektara, ali se više ne mogu povećavati jer nema rezervnog zemljišta. Ove godine nije bilo semenskog kukuruza svih hibrida, ali domaće sorte su se pokazale otpornijim kada su nepovoljni vremenski uslovi. Setva kukuruza će ove godine biti skuplja za dvadesetak odsto jer su poskupeli mineralno đubrivo i seme, ali je merkantilni kukuruz bio skuplji za oko 40% u odnosu na prethodnu godinu. Planirano je da se sojom zaseje od 240.000 do 250.000 hektara, a suncokretom od 200.000 do 220.000 hektara. Soja je poslednjih godina sve popularnija ratarska kultura, pa je Srbija od uvoznika postala izvoznik tog poljoprivrednog proizvoda i prošle godine ostvarila je rekordan izvoz od 250.000 tona.

Krajem osamdesetih godina rok za početak setve kukuruza bio je 15. april, a setva se završavala 15. maja, ali je prema savetu stručnjaka, rok pomeren zbog klimatskih promena. Kada vremenski uslovi dozvole, a to je prema najavama meteorologa od 15. aprila, setva će se, primenom mehanizacije, brzo završiti u optimalnom roku. Ove godine je problem što u ponudi nije bilo dovoljno semena kukuruza koji imaju kraći period vegetacije i stižu za berbu pre hladnih jesenjih dana pa je setva kukuruza do sada obavljena samo na manjim parcelama jer visoka vlaga ne dozvoljava ulazak mehanizaciju u njive.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here