Miladin Ševarlić – Ministarstvo poljoprivrede je u toku pandemije ugrozilo poljoprivrednike

0
93

Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede omalovažilo poljoprivrednike obećavši im prvo uredbom subvencije od 5200 dinara po hektaru, da bi 15 dana nakon toga taj iznos umanjilo za 1200 dinara, pretpostavljajući da će u ovoj godini cena dizel goriva biti niža.

Dodatno smanjenje subvencija za biljnu proizvodnju veoma je zabrinjavajuće i može imati negativne efekte za celokupnu poljoprivrednu proizvodnju ističe profesor Miladin Ševarlić. I onako male subvencije koje se ne mogu porediti sa subvencijama u Evropi dodatno su smanjene. Kriza izazvana epidemijom korona virusa ostavlja katastrofalne posledice na poljoprivredu. Upitali smo profesora Ševarlića kako ministarstvo poljoprivrede može pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima da se ublaže posledice krize.

Vlada Srbije je tokom februara u nekoliko dana izmenila uredbu za raspodelu podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tako je iznos za biljnu proizvodnju sa 5.200 pao na 4.000 dinara, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović to smanjenje obrazložio je očekivanom nižom cenom dizel goriva. Na ovakvo delovanje Ministarstva, opozicija je rekla da vlast time pokazuje da hoće da uništi selo, a stručnjaci su ukazali da je u poljoprivredi neophodno dugoročno planiranje i nije dobro kada se sistem subvencija, posebno direktnih davanja po hektaru, često menja. Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu, takođe je izrazio negodovanje u vezi sa ovakvim potezima vlasti i dodao da je Ministarstvo time zapravo omalovažilo poljoprivrednike. On je naglasio i da niko od donosioca odluka nije vidovit da bi mogao znati kako će se kretati cena dizel goriva na tržištu, kao i da su subvencije svedene na minimum, što dodatno ugrožava poljoprivredne proizvođače. Ševarlić je podsetio i da je na početku pandemije, država zabranila poljoprivrednicima koji imaju preko 70 godina da obavljaju svoj posao, da je zatvorila zelene pijace i ostavila domaće proizvođače bez prihoda, dok je u stranim trgovinskim lancima bio veliki broj ljudi u zatvorenom prostoru, te su upravo ti lanci profitirali na račun domaće poljoprivrede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here