Od 28. aprila prijava za 60 evra pomoći

0
127

Svim punoletnim građanima Republike Srbije, koji se za to prijave, u maju i novembru biće uplaćeno po 30 evra pomoći. Penzioneri će dobiti još 50 evra početkom maja dok nezaposlene očekuje dodatnih 60 evra u toku juna meseca.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je prošlogodišnja podrška privredi i građanima urađena na pravi način i da ona sada daje rezultate, i podsetio da građani i ove godine mogu očekivati podršku. On je rekao da će svim punoletnim građanima koji se prijave za ovu vrstu pomoći biti isplaćeno dva puta po 30 evra te da će isplata biti organizovana u maju i u novembru ove godine naglasivši da to važi za sve državljane Republike Srbije. Sem toga, predviđeno je i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju jer će automatski dobiti uplate. Oni prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja, rekao je Mali i naveo da će prijava koja počinje 28. aprila biti organizovna na isti način kao i prošle godine, kada se za 100 evra prijavio 6,1 milion građana. Nezaposlenima će u junu biti isplaćeno po 60 evra.

Mali je objasnio da država nastavlja sa pomoći građanima i privredi, radi očuvanja postignutih rezultata, te da će u okviru trećeg paketa pomoći, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom, sem mikro, malih i srednjih preduzeća, dobiti i velika preduzeća. On je istakao da dodatnu pomoć može da očekuje i turizam koji je najugroženiji sektor pa će tako oni koji pripadaju ovom sektoru pored tri polovine minimalne zarade dobiti i dodatnu celu minimalnu zaradu, gradski hoteli će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici. Ministar je precizirao da je tu vrstu pomoći prošle godine dobilo 312 hotela, dok u sektoru turizma ima oko 12.000 registrovanih privrednih subjekata sa oko 65.000 zaposlenih. Treći paket pomoći, kako je naveo ministar, predviđa podršku i sektoru prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica. Ovom merom, autoprevoznici će dobiti 600 evra po autobusu. Registrovano je 6.125 autobusa, za koje je moguće ostvariti ovu vrstu pomoći. Ministar finansija je podsetio da deo paketa mera ekonomske pomoći čini i garantna šema, za šta je obezbeđeno 500 miliona evra za nastavak postojeće, kao i dodatnih 500 miliona evra, što će privredi omogućiti povoljne kredite za koje država garantuje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here