Dejan Žujović – Stručne greške nisu tako retke kako nam se čini

0
336

Pulmolog Dejan Žujović je, povodom pogrešne vakcinacije tri pacijenta, rekao da stručne greške nisu tako retke kako nam se čini, ali da treba utvrditi ko je za svaku nastalu grešku odgovoran.

Posle Slađana Antića iz Vranja koji je prvo primio Fajzer, a na revakcinaciji kinesku vakcinu, slična sitacija dogodila se i u Čačku. Snežana Ćirović dobila je drugu dozu Sinofarma, umesto Fajzer vakcine. Nakon toga, u Beogradu je pogrešno revakcinisana Ksenija Ostojić. Svo troje su rekli da se posle revakcinacije osećaju loše. Iz Radnog tima za praćenje širenja epidemije u Čačku rekli su da je napravljen propust, te da je u toku postupak utvrđivanja činjenica. Upitali smo doktora Dejana Žujovića da prokomentariše ove slučajeve.

Nakon što je nekoliko građana revakcinisano pogrešnom vakcinom protiv virusa Kovid 19, Ministarstvo je najavilo da će oni koji su napravili grešku biti kažnjeni. Obavešten je i “Batut” odakle kažu da takva situacija nije preporučena, ali da su stručnjaci zauzeli stav da ne može dovesti do neželjenih efekata kao i da su se slične stvari dešavale u svetu. Kako je rekao doktor Branislav Tiodorović, ovo je nedopustivo i ne sme da se ponovi jer je procedura dobro poznata i mora se sprovoditi do kraja. Doktor Dejan Žujović, pulmolog, izjavio je da broj pogrešno revakcinisanih naspram ukupnog broja ljudi koji su primili vakcine protiv Kovida nije veliki, kao i da se takve stručne greške dešavaju svuda u svetu. On je rekao da se dešava da pacijentima bude načinjena šteta i postavljanjem pogrešne dijagnoze, davanjem pogrešne terapije ili neodgovarajućih doza, ali da se za sve te slučajeve mora utvrditi odgovornost. Kako je Žujović naveo, razlika između Srbije i razvijenijih zemalja sveta je u tome što su tamo pacijenti zaštićeni osiguranjem, pa bi za ovakve propuste zdravstvene institucije morale isplatiti oštećenima i po nekoliko miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here