Srđan Škoro – Atmosfera u društvu prema nezavisnim novinarima je nepodnošljiva

0
122

Novinar Srđan Škoro je rekao da Evropa dobro zna i ima uvida u to kakav odnos vlasti u Srbiji imaju prema nezavisnim novinarima i objektivnom izveštavanju, ali da još uvek osim opomena, nisu povukli nijedan potez koji bi vlast naterao da takvo stanje promeni.

Napadi političara na novinare, onlajn pretnje, neosnovane optužbe da novinari ugrožavaju nacionalnu bezbednost, samo su neki od navoda međunarodnih organizacija koje ispituju stepen slobode medija u Srbiji. Prema rezultatima istraživanja situacija u Srbiji je slična kao i u pojedinim zemljama Centralne i Istočne Evrope.  Upitali smo novinara Srđana Škora kakva se atmosfera stvara u društvu prema nezavisnim novinarima.

Govoreći o napadima na nezavisne medije i nevladine organizacije, Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, rekao je da je on lično veoma osetljiv kad je u pitanju ova tema, i napomenuo da su slobodni mediji stub svake demokratije. Prema njegovim rečima, pitanja u vezi sa napadima na novinare su od ključne važnosti za Evropsku uniju, pa je naglasio da se odnos prema medijima ogleda i kroz političku kulturu koja je zastupljena u određenom društvu. On je izrazio zabrinutost zbog kampanje u kojoj su meta novinari istraživačkog portala KRIK, ocenivši da su napadi na novinare opasni i da je važno zaštititi novinare i njihovu slobodu da govore. Bilčik je dodao da su napadi na novinare opasni jer mogu imati tragične posledice i da su reči veliko oružje političara, te da moraju pažljivo da se koriste. Novinar Srđan Škoro, komentarišući verbalne napade na novinare i pretnje koje su im upućene, rekao je da vlast kreira veoma lošu atmosferu po nezavisno novinarstvo u Srbiji, ali da ni Evropska unija nije povukla nijedana potez, osim opomena, kako bi se tome stalo na put.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here