Ivan Pajović – Ne očekujem oporavak ekonomije u skorije vreme

0
155

Ekonomista Ivan Pajović je rekao da ne očekuje da će se svetska ekonomija oporaviti u 2021. godini, već da će, kako je najavljeno iz Davosa, doći do krupnih promena u ekonomiji, poput uvođenja digitalne valute.

Strepnja i nada, to su reči koje najvernije opisuju stanje u kojem se nalazi svetska ekonomija na početku 2021.godine. Iako je poslednjih godina globalna privreda pokazivala znake usporavanja, stručnjaci kažu da je epidemija COVID19 ključni uzrok najbržeg i  najvećeg ekonomskog pada u istoriji. Da li će svet krenuti putem oporavka ove godine upitali smo ekonomistu Ivana Pajovića.

Za one koji se pitaju šta će uslediti nakon što je pandemija COVID-19 usporila čitavu svetsku ekonomiju, odgovor su ponudili na Svetskom ekonomskom forumu koji se održava u švajcarskom Davosu svake godine u januaru. Ove godine je zbog pandemije održan u virtuelnom izdanju. Osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab predstavio je na ovogodišnjem samitu možda i najambiciozniju agendu do sada. Ta se agenda može sažeti u sintagmu koja već mjesecima kruži javnim prostorom, izazivajući kontroverze i dubioze, a naziva se “Veliko resetovanje”. Reč je o inicijativi za resetovanje kapitalizma kao strategiji za uspešan oporavak od pandemije i posledica ekonomske krize, ali i nejednakosti koja je u korona krizi samo produbljena. Tri ključna aspekta održivog odgovora na korona krizu bi trebalo da budu: zeleni rast, pametni rast i pravedni rast.Ta strategija uključuje podsticanje javnog ulaganja u zdravstvo, suspenziju duga najsiromašnijih zemalja na određeno vrijeme i poreske reforme. Međutim, ekonomista Ivan Pajović istakao je da u ideji „velikog resetovanja“ može biti mnogo novih stvari koje bi potpuno promenile dosadašnji način života, poput okretanja digitalnim valutama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here