Krizni štab – Učenici viših razreda osnovnih škola i srednjoškolci od ponedeljka ponovo u klupama

0
33

Epidemiolog i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon saopštio je da je ovo telo danas donelo odluku o tome da se od 19. aprila učenici starijih razreda osnovnih i srednjih škola vraćaju u školske klupe.

Epidemiolog dr Predrag Kon je izjavio da je Krizni štab doneo odluku da se od 19. aprila učenici starijih razreda osnovnih i srednjih škola vraćaju u školske klupe. On je objasnio da će oni pohađati nastavu po modelu od 1. septembra, dakle po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski. Kon je preneo i da je odlučeno da se kao podrška turizmu izjednači cena PCR testova u Srbiji za naše državljane i strance, koji su do sada plaćali 18.000 dinara, a koja će od sada za sve biti 9.000 dinara, koliko je do sada važila za građane Srbije. Takođe, kako je dodao, na današnjoj sednici je razgovarano i o Beogradskom maratonu, koji treba da bude održan u junu, pri čemu je odlučeno da može da se krene u pripreme za takmičarski deo, a sve ostalo će zavisiti od situacije.

Što se drugih mera tiče, nema promena i ostaje kao što je i do sada bilo. Epidemijska situacija je izašla iz vanredne i ocenjena je kao nepovoljna, naglasio je Kon. Prema njegovim rečima, i dalje je veliki broj pacijenata na intenzivnim negama, kao i u bolnicama, ali je zabeležen veći broj otpusta od prijema. Kon je napomenuo da na sednici nije bilo rasprave o merama koje bi mogle da budu donete zbog Vaskrsa, kao i da ne očekuje da će se o tome pričati, podvukavši da će se verovatno uputiti apel da se izbegavaju kontakti. Takođe, kako je preneo, razgovaralo se i o otvaranju ugostiteljskih objekata, ali o tome nije doneta nikakva odluka. Naime, njihovo otvaranje zavisi od epidemijske situacije, a jasno je da to mora da bude bezbedno i da može da se sprovede samo uz strogo pridržavanje mera, prvenstveno nošenja zaštitne maske. Kon je, odgovarajući na pitanje kada ćemo moći da se vratimo normalnom životu, kao što je slučaj u Izraelu, rekao da je za to kod nas još rano i zavisi od broja imunizovanih, odnosno od broja ljudi kojima je prošlo tri nedelje od revakcinacije. Prema njegovim rečima, moramo da dođemo do toga da imamo imunizovanih 3,5 miliona ljudi, a mi sada imamo situaciju da je dve doze primilo 1,2 miliona, a jednu dozu 1,8 miliona građana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here