Milenko Jovanović – Srbija je blizu otvaranja poglavlja koje se odnosi na zaštitu životne sredine

0
82

Milenko Jovanović, bivši načelnik odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, rekao je da je Srbija još pre godinu dana poslala potrebnu dokumentaciju u vezi sa zaštitom životne sredine Evropskoj uniji i da se očekuje odgovor.

Poglavlje 27 za pristupanje Evropskoj uniji jedno je od najobimnijih poglavlja u procesu evrointegracija. Nadležna ministarstva su izračunala da je Srbiji potrebno oko 15 milijardi evra da bi primenila evropske standarde kada je zaštita životne sredine u pitanju. Upitali smo bivšeg načelnika Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Milenka Jovanovića koliko je Srbija daleko od zatvaranja ovog veoma važnog poglavlja.

Evropska unija se svojom politikom zalaže za očuvanje životne sredine, čime se garantuje bolje zdravlje stanovništva, očuvanje prirodnih resursa, konkurentna privreda, bolji kvalitet života, kao i borba protiv klimatskih promena na globalnom nivou. U okviru pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, Srbija očekuje otvaranje poglavlja 27 koje se odnosi upravo na zaštitu životne sredine. Međutim, propisi Evropske unije u vezi sa zaštitom životne sredine su izuzetno obimni, a prvi korak prilagođavanja standarda Srbije standardima Evropske unije jeste prenošenje propisa Evropske unije u nacionalni pravni sistem Srbije. Milenko Jovanović, bivši načelnik odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, rekao je da je Srbija već poslala Evropskoj uniji ono što je smatrala potrebnim za otvaranje poglavlja 27, ali i da se mogu očekivati dodatni uslovi koje bi Srbija trebalo da ispuni pošto poglavlje još nije otvoreno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here