5 godina od zatvaranja Zelenog zvona

0
280

Zeleno zvono je zatvoreno pre 5 godina, mnogim Zrenjanincima nedostaje i sanjaju o tome da se ponovo otvori, ali osnivač Zelenog zvona Branislav Grubački Guta nema takve ambicije. Iako ostaje žal za Zelenim zvonom ostaje i ponos što je iz njega nastao pokret koji širi optimizam i budi nadu u bolje sutra.

Zeleno zvono, koje je 25 godina bilo centar okupljanja i nezvanični kulturni centar grada Zrenjanina i u kom je održano preko 1700 koncerata i preko 1000 tribina, promocija i drugih kulturnih i obrazovnih dešavanja zatvorilo je svoja vrata pre tačno 5 godina, 24. aprila 2016. godine, na dan izbora, sa porukom “Biraj sam svoje društvo, mi smo svoje davno odabrali”. Iako je Zeleno zvono bilo omiljeno mesto okupljanja velikog broja Zrenjaninaca i gostiju našeg grada razlozi za zatvaranje su ipak bili dominantniji.

Vreme je pokazalo da je Zeleno zvono kultno mesto u našem gradu i da fali generacijama koje su u njemu stasavale, ali i da generacije koje sada sazrevaju imaju veliki minus u svom kulturnom životu usled nepostojanja Zelenog zvona.

Iako veliki broj Zrenjaninca žali za Zelenim zvonom i sanja o njegovom povratku na kulturnu i umetničku mapu našeg grada Guta ipak nema ambicije u tom smeru.

Branislav Grubački Guta i pored svih lomova i nedaća koje su ga snašle nije odustao. I kao što se od svega u životu oporavio, oporavio se i od zatvranja kluba kom je posvetio 25 godina svog života i koji će uvek stajati uz njegovo ime i prezime. Nastavio je dalje i sa pokretom Novi optimizam širi ideju o slobodnoj reči, o slobodi izražavanja svog mišljenja i svojih stavova ma koliko oni bili suprotni vladajućim stavovima. Iako ostaje žal za Zelenim zvonom ostaje i ponos što je iz njega nastao pokret koji širi optimizam i budi nadu u bolje sutra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here