Toma Fila – Miloševiću su pre hapšenja data tri obećanja i sva tri su prekršena

0
140

Miloševićev advokat Toma Fila rekao je da su pregovarači u noći hapšenja nekadašnjeg predsednika Slobodana bili sam Milošević i Đinđić, a da je Čeda Jovanović bio samo posrednik, kao i da su sva tri obećanja koja su u pregovorima data Miloševiću, prekršena.

Svakog 30. marta, na dan kada je počelo hapšenje Slobodana Miloševića, u javnosti se pojavljuju njegovi prijatelji i politički saborci u pokušaju da relativizuju njegovu ulogu u ratovima na prostoru bivše SFRJ, ali i u vođenju unutrašnje politike. Miloševićev advokat Toma Fila ispričao je da je bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije sa novom dosovskom vlašću sklopio dogovor u kojem tvrde da neće uhapsiti Miloševića, da ga neće isporučiti Hagu i da će njegova porodica i imovina biti sigurne. Zamolili smo advokata Tomu Filu da pojasni kako je došlo do kršenja ovog dogovora.

Šest meseci posle demokratskih promena, Uprava kriminalističke policije podnela je krivičnu prijavu protiv Miloševića zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja i udruživanja radi vršenja krivičnih dela određenih saveznim zakonom. Akcija hapšenja Miloševića, koji se nalazio u vili Mir u beogradskom naselju Dedinje, počela je 30. marta 2001. Američka administracija dala je vladi Srbije rok do 31. marta da uhapsi Miloševića i izruči ga Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju po optužnici za ratne zločine na Kosovu, objavljenoj 22. maja 1999. Međutim, zbog okupljenih pristalica Miloševića u kući i izvan nje, među kojima je bilo i naoružanih ljudi, sukoba između policije i Gardijske brigade Vojske Jugoslavije koja je obezbeđivala kuću, akcija hapšenja je trajala dva dana. Advokat Slobodana Miloševića Toma Fila izjavio je da Čedomir Jovanović nije imao tako važnu ulogu u pregovorima sa Miloševićem, kako on sam navodi, već je bio samo posrednik između Miloševića i Đinđića koji su, zapravo, bili pregovarači. Fila je naglasio i da su sva obećanja koja su Miloševiću data u okviru tih pregovora, bila lažna i da su ubrzo potom, prekršena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here