Draža Petrović – Optuživanje KRIK-a za saradnju sa grupom Veljka Belivuka je spinovanje informacija

0
117

Dragoljub Draža Petrović, novinar i glavni urednik lista Danas je rekao da će napadi na KRIK prestati kada predsednik i njegovi saradnici ne budu gledali na istraživačke medije i na sve ostale medije koji nisu pod njihovom kontrolom kao na političke protivnike i neprijatelje.

Evropska unija je osudila pretnje i napade na novinare u Srbiji. Oštra reakcija portparolke Evropske komisije Ane Pisonero usledila je nakon napada režimskih tabloida na novinare KRIK-a. Njenu poruku prenele su i pojedine ambasade stranih zemalja u Beogradu koje su iskazale nadu da će vlast uspeti da zaštiti novinare i da zaustavi kampanju protiv njih. Upitali smo glavnog urednika lista Danas Dražu Petrovića da li će kampanja protiv KRIK-a biti zaustavljena.

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izrazio je zabrinutost zbog kampanje u kojoj su meta novinari istraživačkog portala KRIK, ocenivši da su napadi na novinare opasni i da je važno zaštititi novinare i njihovu slobodu govora. Podsetimo, pojedini poslanici Srpske napredne stranke uputili su brutalne pretnje predstavnicima nevladine organizacije CRTA i novinarima KRIK-a. Predstavnici vlasti pokušali su i da optuže KRIK za saradnju sa klanom Veljka Belivuka i zloupotrebe izjavu roditelja jedne od žrtava ovog klana kako bi diskreditovali KRIK. Komentarišući ovakvu situaciju na srpskoj medijskoj sceni, Dragoljub Draža Petrović, novinar i glavni urednik lista Danas, rekao je da su takve optužbe upućene KRIK-u zapravo spinovanje informacija i da se time želi prikriti da su ljudi iz Belivukovog klana više sarađivali sa predstavnicima vlasti, nego sa bilo kojim nezavisnim novinarima, ili nekim opozicionim liderima. Petrović je dodao i da Evropska unija samo deklarativno i frazama štiti nezavisno novinarstvo u Srbiji, ali da ne preduzima nikakve značajne mere koje bi promenile stanje u medijima. On je istakao i da je ključno da vlast promeni odnos prema medijima koji nisu pod njenom kontrolom, a ne da ih smatra neprijateljima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here