Miroslav Mijatović – Posledice koje bi po životnu sredinu imao rudnik Rio Tinto su nesagledive

0
169

Miroslav Mijatović, novinar i član Podrinjskog antikorupcijskog tima je rekao da javnost još uvek nema uvid u kompletnu dokumentaciju vezanu za otvaranje i rad rudnika u blizini reke Jadar, te da postoji ogromna zabrinutost zbog mogućih posledica po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima izjavio je da je u dolini Jadra na delu pravi kriminal i i da je u toku ogromna seča šuma kako bi se omogućila izgradnja rudnika Rio Tinto. On je naglasio da Vlada Srbije ima klijentelistički odnos prema kompaniji Rio Tinto, koja želi da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar. Upitali smo Miroslava Mijatovića da objasni kakve bi sve posledice imalo otvaranje ovakvog rudnika.

U vezi sa potencijalnim opasnostima od rada rudnika jadarita u vlasništvu kopmanije Rio Tinto, Miroslav Mijatović, član Podrinjskog antikorupcijskog tima, tvrdi da kompanija i institucije države imaju netransparentan odnos prema građanima koji pokušavaju da saznaju više o projektu. On je naveo i da prostorni plan posebne namene, u ovom slučaju izgradnje rudnika, koji je Vlada usvojila uredbom u martu 2020. godine, nije usklađen sa prostornim planom Srbije i Grada Loznice, što je zakonska obaveza. On je dodao da je ubeđen da, ni kroz studiju izvodljivosti ni kroz procenu uticaja na životnu sredinu, kompanija i naše institucije ne mogu dokazati da je ovaj projekat izvodljiv. Mijatović je upozorio da 90 miliona tona jalovine biće odloženo bukvalno pored same reke i pretiće celoj zapadnoj Srbiji ako dođe do poplava“. Kompanija Rio Tinto ranije je tvrdila da nema razloga za tu vrstu bojazni, a predsednik i predstavnici vlasti u Srbiji demantuju da bi mogla nastati ekološka katastrofa, ističući da se radi o rudniku 21. veka. Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, nasuprot svemu pomenutom, rekla je kako je projekat “Jadar” tu da pomogne na putu ka zelenoj ekonomiji i boljem svetu i da je strateški važan za zelenu ekonomiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here