Mirjana Anđelković Lukić – Linglong može ozbiljno da ugrozi zdravlje ljudi

0
275

Ekolog i publicista, dr Mirjana Anđelković Lukić, upozorila je na moguće štetne posledice izgradnje i budućeg rada fabrike Linglong na obodu Zrenjanina, rekavši da je investitoru ustupljeno najkvalitetnije zemljište, jeftina radna snaga i još date subvencije, a da rad te fabrike može ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi.

Prošle su pune dve godine kako pojedine nevladine organizacije ne dobijaju odgovor na pitanje o fabrici automobilskih guma čija je izgradnja počela u Zrenjaninu. Fabrika pneumatika za vozila biće izgrađena na nešto više od 97 hektara građevinskog zemljišta koje je investitoru ustupljeno bez naknade, pogoni će se prostirati na 500.000 kvadratnih metara, u njima će 1.200 radnika proizvoditi 13 miliona komada guma godišnje, a investicija je vredna 800 miliona evra. Zamolili smo doktorku Mirjanu Anđelković Lukić, ekologa i publicistu, diplomiranog inženjera tehnologije da prokomentariše kakav bi uticaj na životnu sredinu mogla imati ovakva fabrika i koliko bi mogla doprineti zagađenju obradivog zemljišta ravnice na kojem se proizvodi velika količina hrane.

Investitor projekta izgradnje fabrike za proizvodnju pneumatika je kineska fabrika Linglong Tajer, a od njega se traži podnošenje celovite studije koja bi garantovala da životna sredina neće biti ugrožena. Prvi čovek firme Linglong Tajer Vang Feng rekao je da se radi o projektu od velikog značaja za obe zemlje. Mirko Popović, programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, tvrdi da je trebalo poštovati zakonsko pravilo i prvo sprovesti kompletnu procenu uticaja na životnu sredinu, pa onda izdati dozvolu za gradnju, zbog čega je izrazio sumnju da se radi o situaciji u kojoj investitor svoj projekat razdvaja na niz manjih kako bi učinio da formalno, u smislu procedura, izgleda da je uticaj na životnu sredinu manji. Ekolog i publicista, dr Mirjana Anđelković Lukić rekla je da ona ne veruje kineskom investitoru kada kaže da će sve biti urađeno tako da ne zagađuje životnu sredinu, objasnivši da se u procesu porizvodnje kakav će biti u Linglongu koriste veoma opasne materije, koje na kraju završavaju u vazduhu, zemlji ili vodi i loše utiču na zdravlje ljudi. Ona je objasnila da je u Srbiji već bilo takvih slučajeva, da se u Surdulici javlja veliki procenat maligniteta usled ispuštanja kancerogenih supstanci u vazduh.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here