Sastanak Vučića sa ambasadorkom Kine

0
73

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, sa kojom je razgovarao o strateškoj saradnji između dve zemlje, kao i o postojećim i novim infrastrukturnim projektima.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Predsednik je istakao izuzetnu dinamiku u saradnji između Srbije i Kine koja je zasnovana na međusobnom poverenju i uvažavanju, kao i na stabilnoj ekonomiji i strateškom planiranju koji za cilj imaju dugoročne projekte na nacionalnom i regionalnom nivou. Predsednik je posebno istakao da je prijateljstvo dve zemlje utemeljeno i na doslednom poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i politike „jedne Kine“, kao i na borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, što je od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti na globalnom nivou. Vučić je podsetio da je Kina treći najveći trgovinski partner Srbije, kao i da investicije ove zemlje u Srbiju beleže stalan i snažan rast. Sagovornici su razmotrili i detalje u vezi sa komercijalnim ugovorom za izgradnju deonice auto-puta od Požege do Boljara, koja predstavlja izuzetan izazov za građevinare budući da će biti duga 107 kilometara i da će imati 97 mostova i veliki broj tunela, što je čini izuzetno zahtevnom.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su razgovarali i o novim infrastrukturnim projektima poput izgradnje Sektora C beogradske obilaznice na auto-putu E-70/E-75 na deonici Bubanj Potok–Vinča–Pančevo, kao i o izgradnji koridora Požarevac-Gradište-Golubac. Sagovornici su takođe razmotrili i status radova na velikom broju infrastrukturnih projekata koji su u toku. Predsednik je posebno izrazio očekivanje da će nakon već uspešno realizovanih velikih projekata, doći i do novih investicija poput projekata kao što su HBIS u Smederevu, Ziđin u Boru, Šangdong Linglong u Zrenjaninu, Mint Automotiv u Loznici i Meitu u Obrenovcu. Ambasadorka Čen je navela da će se izuzetna saradnja između Srbije i Narodne Republike Kine nastaviti još intenzivnijim tempom, te da će fokus obe zemlje ostati na borbi protiv pandemije i na ekonomskom rastu, kao i na infrastrukturnom i ekonomskom povezivanju kroz veliki broj inicijativa i projekata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here