Bojan Bilbija o izjavi Eliota Engela da je Kosovo nezavisno

0
234

Komentarišući pritiske od strane moćnih zemalja da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali i izjave pojedinih zvaničnika tih zemalja, novinar Bojan Bilbija je rekao da ti zvaničnici nisu jači od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da sa odlukom Saveta sve počinje i završava se.

Eliot Engel, visoki američki zvaničnik koji predsedava Odborom za spoljne poslove izjavio je da je Kosovo nezavisno i da se nikada neće vratiti u sastav Srbije. Po njegovim rečima Srbija treba da nastavi dalje bez Kosova, jer je insistiranje na osporavanju nezavisnosti Kosova samo sputava. Zamolili smo novinara Bojana Bilbiju da prokomentariše ovu izjavu Eliota Engela.

Status Kosova velika je tema za srpske državne zvaničnike, ali i za zvaničnike velikih sila poput Amerike. Predsedavajući Odbora za spoljne poslove američkog Kongresa, Eliot Engel, je tokom pretresa o političkim pristupima koje bi administracija izabranog predsednika Džozefa Bajdena mogla primeniti prema zapadnom Balkanu, poručio da je vreme da Srbija nastavi dalje bez Kosova, da je Kosovo nezavisno i da se nikada neće vratiti pod okrilje Srbije. On je pozvao Srbiju da prizna Kosovo kako bi narodi regiona, bez obzira na nacionalnost, etničko poreklo ili veru postali građani Evrope. Ovakav stav Eliota Engela, novinar Bojan Bilbija prokomentarisao je rečima da Kosovo predstavlja marionetsku tvorevinu, koja je silom zauzeta i na problematičan način legalizovana, ali da i dalje postoji mnogo zemalja, pored Srbije, koje nisu priznale njegovu nezavisnost. S tim u vezi, Bilbija je naglasio da tvrdnje Eliota nisu istinite, jer da je Kosovo već nezavisno, ne bi trebalo tražiti tu vrstu priznanja od Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here