Ivan Pajović – Pomoć estradnim umetnicima je još jedna paradoksalna mera vlasti

0
154

Komentarišući pomoć koju je država odlučila da uputi estradnim umetnicima, ekonomista Ivan Pajović rekao je da je takva mera slična meri dodele 100 evra svakom punoletnom građaninu i da obe mere, osim što su veoma loše po budžet Srbije, ostavljaju prostora za korupciju od strane državnih funkcionera.

Muzička industrija je, kao i mnoge druge delatnosti, pogođena epidemijom COVID19. Država je donela odluku da pruži finansijsku pomoć brojnim izvođačima i to na molbu Samostalnog sindikata estradnih umetnika. Pomoć su dobili muzičari i pevači koji su u statusu samostalnog umetnika i kojima teče radni staž, a pomoć iznosi devedeset hiljada dinara. Zamolili smo ekonomistu Ivana Pajovića da prokomentariše ovu odluku ministarstva finansija.

Namenska naknada estradnim umetnicima od strane države zbog korone iznosi tri puta po 30.000 dinara mesečno, ukupno 90.000, s tim što je sve isplaćeno odjednom. Pomoć su dobili muzičari i pevači koji su u statusu samostalnog umetnika, a da nisu u penziji, već su aktivni, i kojima još uvek teče radni staž. Ekonomista Ivan Pajović, rekao je da se ova mera pomoći razlikuje od pomoći punoletnim građanima samo po tome što nije populistička, već bi čak mogla da izazove revolt u narodu, ali da je ona podjednako loša po budžet Srbije. On je naglasio da narod nema uvida u to koliko je tačno punoletnih građana u Srbiji, kao ni estradnih umetnika koji bi mogli dobiti pomoć, te da to otvara mogućnosti za zloupotrebu novca od strane državnih funkcionera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here