Zoran Buljugić o rivalstvu između Moskovske i Carigradske partrijaršije

0
158

Profesor ruskog jezika Zoran Buljugić je rekao da iako po pravilima crkve Vaseljenski partrijarh u Carigradu može da dozvoli autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, ovaj čin ipak zadire u autokefalnost Ruske pravoslavne crkve, što je zaoštrilo sukob koji je odavno postojao.

Posle tomosa kojim je vaseljenski patrijarh pre više od dve godine dao autokefalnost ukrajinskoj crkvi, pravoslavlju je zapretio novi raskol. Sukob Moskovske i Carigradske patrijaršije dostigao je velike razmere po pitanju Ukrajine. Postoji opasnost da bi se i druge nepriznate pomesne crkve mogle obratiti Carigradu za kanonsko priznanje. Zamolili smo profesora Zorana Buljugića da prokomentariše ovaj nesporazum Moskve i Carigrada.

Nakon što je Vaseljenski partrijarh Vartolomej pre više od dve godine odlučio da da autokefalnost ukrajinskoj crkvi, Ruska pravoslavna crkva prekinula je veze s Vaseljenskom patrijaršijom u Carigradu. Pre tog događaja, mnogi Ukrajinci su bili nezadovoljni statusom Ruske pravoslavne crkve u njihovoj zemlji, a pokret za autokefalnom crkvom je dodatno ojačao usled rata koji se odvijao na istoku Ukrajine. Pri proglašavanju autokefalnosti, Vaseljenski partrijarh je pozvao novu crkvu da teži jedinstvu i miru sa sveštenstvom odanim Moskvi i potpomogne pomirenje. Ipak, razvoj dogadjaja nije doveo do jednistva, već do još većeg raskola jer su sveštenici i vernici u Ukrajini bili primorani da biraju izmedju pripadnosti Moskovskoj patrijaršiji i novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. Komentarišući pomenuta dešavanja u okviru pravoslavne crkve, profesor ruskog jezika, Zoran Buljugić je rekao da su u rešavanju ovako kompleksnog pitanja uticaj imali i politički faktori. On je naglasio i da je Ruska pravoslavna crkva pre ovih dešavanja promenom imena i sama svoj položaj u Ukrajini oslabila, ali da je i dalje većina ukrajinskog naroda ipak uz Moskovsku partrijaršiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here