Milojko Budimir – Nikola Tesla bi trebalo da spaja srpski i hrvatski narod, ali nije tako

0
192

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, je rekao da je Smiljan, rodno mesto Nikole Tesle, destinacija zanimljiva turistima iz celog sveta, da je obnovljena kuća ovog naučnika i  pravoslavna crkva u kojoj je služio njegov otac i da se nada da će se sačuvati znamenitosti vezane za Nikolu Teslu.

Nikola Tesla najpoznatiji je srpski naučnik na svetu, ali neretko je i istorijska ličnost na čiju baštinu pravo polažu i Srbi i Hrvati. Nesumnjivi istorijski dokazi potvrđuju njegovo nacionalno opredeljenje i njegov patriotizam. Kako se Hrvati brinu o njegovom rodnom mestu u selu Smiljanu pokazuje i stanje u kojem se nalazi Memorijalni centar „Nikola Tesla“. Da li Nikola Tesla danas spaja ili razdvaja Srbe i Hrvate upitali smo generalnog sekretara Udruženja Srba iz Hrvatske Milojka Budimira.

Rodno mesto Nikole Tesle osnovano je i naseljeno 1577. godine isključivo srpskim stanovništvom, a na prvom velikom popisu iz 1847. godine zapisano je 1.520 pravoslavnih Srba. Kasnije će se taj broj znatno uvećavati, sve do 1941. godine, kada će u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj početi nasilna pokatoličavanja i masovna ubijanja. Tada je ubijena i najbliža rodbina Nikole Tesle. Sve se ponovilo i u poslednjem ratu. Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, rekao je da se pored crkve u Smiljanu nekada nalazila spomen-grobnica i ploča sa imenima nastradalih do 1991. godine, ali je ona uništena, tako da tog spiska više nema. On je dodao da se izvestan napredak u očuvanju sećanja na Nikolu Teslu ogleda u tome što je obnovljena kuća ovog naučnika i pravoslavna crkva u kojoj je služio njegov otac i izjavio da se nada da će se nastaviti sa očuvanjem ovakvih znamenitosti.  Budimir je naglasio da je mesto rođenja ovog velikog naučnika značajno ne samo za Srbe i Hrvate, već i za turiste iz celog sveta. Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske je istakao da bi lik i delo Nikole Tesle trebalo da spaja srpski i hrvatski narod, ali da saradnja između ova dva naroda po tom pitanju još uvek nije ostvarena u punoj meri.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here