Dejan Žujović – Uvođenje kovid pasoša u Izraelu je razumljivo ali istovremeno i vrlo upitno

0
81

Doktor Dejan Žujović, pulmolog, rekao je da za uvođenje kovid pasoša u Izraelu verovatno postoji dobar razlog, ali se nada da će građani Srbije imati dovoljno odgovornosti i svesti o zaštiti sopstvenog zdravlja i zdravlja drugih, te da nećemo doći u situaciju da se moramo obeležavati papirima.

U Izraelu ponovo rade barovi, restorani, muzeji i pozorišta, ali ulaz je dozvoljen samo uz, kako ga Izraelci zovu, zeleni pasoš, odnosno uz vakcinalni ili kovid pasoš – dokument koji se izdaje nedelju dana nakon druge doze vakcine. Zamolili smo pulmologa, doktora Dejana Žujovića da prokomentariše uvođenje vakcinalnog pasoša u Izraelu i moguće uvođenje ovakvog pasoša u drugim zemljama.

U mnogim zemljama već dugo se raspravlja o mogućem uvođenju kovid pasoša, ali za sada jedini je Izrael prešao sa reči na dela. Izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla krajem februara je u intervjuu nazvao Izrael globalnom laboratorijom, imajući u vidu nezabeležene razmere vakcinacije u zemlji, kao i upotrebu samo Fajzerove vakcine. Prema njegovim rečima, Izrael je postao svojevrstan orjentir spram kojeg se može govoriti o uticaju vakcinacije na sferu javnog zdravlja i ekonomiju. Izrael je jedna od prvih zemalja koja je odmah kupila milione doza vakcine, a od kraja decembra prošle godine više od polovine stanovništva primilo je bar jednu dozu. Za razliku od drugih zemalja, vakcinisani Izraelci imaju niz povlastica. Sada se vakcinisani Izraelac može vratiti društvenom i kulturnom životu, nije dužan da sedi u karantinu po povratku sa putovanja i oslobađa se poštovanja pravila sistema za praćenje kontakata zaraženih. Komentarišući uvođenje internih Kovid pasoša u Izrael, doktor Dejan Žujović je rekao da verovatno postoji dobar razlog za uvođenje ovakve vrste dokumenta u populaciju koja je osetljiva na obeležavanje, ali da se nada da u Srbiji neće biti potrebe za tim. Iako deo građana Srbije i dalje nema dovoljno poverenja u bezbednost vakcine, Žujović je naglasio da veruje da će građani Srbije pokazati građansku i civilizacijsku ozbiljnost u nameri da se vakcinišu i zaštite i svoje i tuđe živote.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here