Program Barvalipe – Put ka zapošljavanju pripadnika romske populacije u javnoj upravi

0
137

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa kandidatima koji će pohađati program Barvalipe u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i sa predstavnicima pokreta Opre Roma Srbija.

Program Barvalipe, koji je danas otvoren u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, pohađaće prva grupa od 22 kandidata pripadnika romske populacije iz cele zemlje koji imaju stečeno visoko obrazovanje i nisu zaposleni u javnoj upravi, kako bi unapredili profesionalne kompetencije za rad u organima uprave. Brnabić je naglasila da je zajednički cilj da ovaj program bude tranzicija ka zapošljavanju pripadnika romske populacije u javnoj upravi, istakavši da to predstavlja još jedan važan korak ka emancipaciji i integraciji Roma i građenju inkluzivnog društva. Premijerka je predočila da je Nacionalna akademija za javnu upravu veoma važna za profesionalno usavršavanje svih zaposlenih u javnoj upravi, posebno istakavši obuke koje se odnose na mlade i pripadnike romske populacije, kao i obuke namenjene zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave.

Obuku za pripadnike romske populacije zajedno sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu razvili su Građanski pokret Opre Roma Srbija i Kancelarija za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo. Cilj programa je zapošljavanje Roma i njihovo veće učešće u političkom i javnom životu. Program je osmišljen u okviru četiri modula koji obuhvataju osnove rada u organima uprave, digitalne, komunikacijske i menadžerske veštine, i trajaće do 21. avgusta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here