Novinar Zoran Ostojić je komentarišući non pejper profesora na Univerzitetu Džon Hopkins Danijela Servera rekao da su predlozi jedno, a mogućnosti za ostvarivanje tih predloga drugo, s obzirom na to da ima mnogo snaga unutar Srbije, ali i van nje, koje ne žele stabilnost u regionu.

Profesor na Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server predložio je svoj „non-pejper“ za Zapadni Balkan, za koji je rekao da nikog neće uzbuditi, ali da će sve obuzdati. On je istakao da je taj dokument predlog za zajedničke napore Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Velike Britanije za rešavanje preostalih ratnih i mirovnih pitanja na Zapadnom Balkanu, u koje ubraja normalizaciju odnosa Prištine i Beograda, i ustavnu reformu potrebnu za stvaranje funkcionalnije Bosne i Hercegovine. Zamolili smo novinara Zorana Ostojića da prokomentariše kakave bi posledice po Srbiju mogli imati ovakvi predlozi.

Danijel Server je na svom blogu predstavio ideje koje podrazumevaju, kako je navedeno, neupitni suverenitet i teritorijalni integritet svih država u regionu, poštovanje prava manjinskih naroda i princip reciprociteta. Server je naglasio da je za Zapad važno da reaguje sada, jer rusko stvaranje problema i kinesko finansiranje podrivaju demokratizaciju Srbije, ponovo bude regionalne ambicije Beograda, a slabe Crnu Goru i bosansku državnost. On je dodao da ako region ostane u ovom stanju, možemo očekivati rastuću nestabilnost, etničke sukobe, slabost država, povećane migracije i rast autoritarnosti. Server je istakao i da Bosna i Hercegovina ne može postati funkcionalnija država bez ustavnih promena, kao i da postojeći dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom Evropske unije, nije mnogo napredovao u poslednjih osam godina, čemu su, prema njegovim rečima, doprinele očigledne podele između Vašingtona i Brisela. Novinar Zoran Ostojić je komentarišući ovaj non pejper rekao da su predlozi jedna, a njihovo ostvarenje sasvim druga stvar, jer ima mnogo onih u Srbiji, ali i regionu kojima stabilnost ne bi odgovarala. On je dodao da upravo ta stabilnost treba da bude cilj Srbiji, ali i da svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem.