Dejan Lučić – Komunisti su na teritoriji Jugoslavije rasparčavali srpski narod

0
463

Razmatrajući odnose između Makedonije i Bugarske, pisac Dejan Lučić rekao je da ova dva naroda imaju više sličnosti nego što misle i da dobar deo Makedonaca i Bugara ima isto poreklo, i to srpsko.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da Makedonci i Bugari imaju veliku zajedničku istoriju i da treba da grade zajedničku budućnost. Ova izjava usledila je posle najave Bugarske da će blokirati ulazak Severne Makedonije u EU, jer Bugarska ne priznaje posebnost makedonske nacije, niti postojanje zasebnog makedonskog jezika. Dejan Lučić je za makedonske medije izjavio da su Bugari po poreklu pola Makedonci, a pola Tatari i da su odnosi dva naroda izuzetno kompleksni. Zamolili smo Dejana Lučića da odgovori na pitanje da li očekuje novo zahladjenje odnosa između Bugarske i Severne Makedonije.

Republika Severna Makedonija najveća saplitanja u svom napretku pretrpela je upravo od svojih suseda. Najpre od Grčke, s kojom je Prespanskim sporazumom rešila decenijski spor, a zatim joj je breme na putu ka evropskoj zajednici nametnula Bugarska, udarivši na identitet njenog naroda i na legitimitet stvaranja makedonske države. Ne samo da je Bugarska izazvala razočaranje makedonskih građana nepoštovanjem potpisanog Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, već je svojim postupcima dolivala ulje na vatru koju je razbuktala u susednoj državi. Bratski odnos sa Severnom Makedonijom nije izneverila samo Republika Srbija. No, upravo to je trn u oku vladajućoj strukturi Bugarske. Zamenik bugarskog premijera i ministar odbrane Krasimir Karakačanov, negodovao je zbog najave Zaeva da će srpski jezik biti vraćen u makedonske škole kao izborni predmet i da će biti izgrađen Srpski kulturni centar u Skoplju. Pojedini analitičari su ocenili da ovakav stav bugarske vladajuće strukture prema Severnoj Makedoniji i Srbiji ima za cilj da izdejstvuje pobedu na predstojećim parlamentarnim izborima i da je on ogledalo nestabilnosti programa na domaćem terenu, pred bugarskim narodom. Pisac Dejan Lučić, ocenio je da makedonski i bugarski narod zapravo delimično imaju isto poreklo, srpsko, i da su Srbi najdominantniji faktor na Balkanu jer imaju jako državotvorno tkivo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here