Dušan Petričić – Karikatura je važno svedočanstvo o vremenu u kojem je nastala

0
249

Karikaturista Dušan Petričić je rekao da posvećujući dosta vremena crtanju karikatura, svoj poziv doživljava donekle kao poziv istoričara kroz čija dela bi se u budućnosti moglo oslikati stanje u društvu u kojem trenutno živimo.

Dušan Petričić je jedan od naših najpoznatijih karikaturista i svaki njegov crtež je jedna priča, pa i nešto više. Petričićeve teme nikada ne zastarevaju i one uvek na satiričan način usmeravaju pažnju građana na aktuelna politička i društvena događanja. Upitali smo Dušana Petričića šta je izvor njegove inspiracije.

Govoreći o značaju karikature, karikaturista Dušan Petričić je izjavio da cilj karikature nije samo da nasmeje, već da ona postaje jedan ozbiljan filozofski pristup onome što živimo. Njegovi crteži izazivaju oprečne rekacije u javnosti, a većina njih usmerena je ka kritici trenutnog režima i stanja u društvu. Na buran način dočekana je i jedna od njegovih novijih karikatura u nedeljniku NIN, koja se osvrnula na Petričićev doživljaj odnosa predsednika prema Srbiji, a koja je nastala u kontekstu slučaja dugogodišnjeg seksualnog nasilja u beogradskoj školi glume Miroslava Aleksića. Time je, kako je Petričić rekao, želeo da ukaže i na odnos koji vlasti imaju prema građanima Srbije. On je u intervjuu za KTV televiziju dodao i da karikature vrlo precizno oslikavaju vreme u kom nastaju, ali i da njegovi crteži sadrže mnoštvo detalja, te se zbog toga ne „potroše“ na prvi pogled.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here