Rodoljub Šabić o objavljivanju fotografija na društvenoj mreži Telegram

0
90

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja je rekao da objava ministra Vulina da će biti otkriveni i procesuirani svi koji su objavljivali fotografije žena na društvenoj mreži Telegram, predstavlja politikantski potez, jer se takvi slučajevi gone prema privatnim tužbama, a ne po službenoj dužnosti.

Krivični zakon u članu 145 predviđa da će onaj ko objavi ili prikaže portret, fotografiju ili film bez pristanka lica koje je na njima prikazano i time osetno zadre u lični  život biti kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine. Upravi kriminalističke policije dat je nalog da istraži slučaj objave delikatnih fotografija i snimaka žena na društvenoj mreži Telegram. Da li će počinioci ovog krivičnog dela biti procesuirani upitali smo advokata Rodoljuba Šabića.

Povodom slučaja objavljivanja osvetničkih fotografija i snimaka žena u grupi na mreži Telegram, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je Upravi kriminalističke policije dat nalog da istraži ovaj slučaj i poručio da će policija one koji su to postavili naći, kao i da će oni biti kažnjeni. Prema njegovim rečima, oni koji su te snimke i fotografije bez saglasnosti postavili, koji mogu tako da pogaze nečiju intimu i zloupotrebe nečije poverenje, ne mogu se nazvati ljudima, a rečeno je i da će država dati sve od sebe da oni budu kažnjeni, kao što zaslužuju. Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja rekao je da je to što se pojavilo mnoštvo eksplicitnih fotografija žena i devojaka na društvenoj mreži Telegram jedan ružan i mizeran akt koji je vredan prezira, ali da je iskorišćen u politikantske svrhe jer se, kako je naglasio, takva krivična dela gone po privatnim tužbama, a ne po službenoj dužnosti. Šabić je dodao da bi to mogao biti posao za policiju i Tužilaštvo samo u slučajevima kada bi žrtva pornografije bila maloletnica, a da u suprotnom, tužilac, čak i uz sve dokaze, ne može da pokrene postupak jer je krivičnim zakonikom tako propisano.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here