Prolećna setva se bliži kraju

0
145

Setva prolećnih useva je pri kraju i biće zasejano oko milion hektara kukuruza, oko 200.000 hektara suncokreta i oko 250.000 hektara soje.

U Vojvodini je setva kukuruza završena na oko 98% planiranih površina, a setva suncokreta i soje u potpunosti, dok u centralnoj Srbiji setva još uvek traje za sve tri kulture. Optimalni rok za setvu je prošao 25. aprila, ali ne mora da znači da će kašnjenje uticati na visinu prinosa ako budu normalni vremenski uslovi, a to podrazumeva da ne bude ekstremnih padavina ili suše. Pšenica kojom je zasejano oko 595.000 hektara oporavila se od prolećnih mrazeva i zbog toga ne treba očekivati manji prinos, ali je sigurno da će i žetva kasniti. Procenjuje se da će žetva kasniti 10-15 dana i da će se završiti polovinom jula, a prinos bi mogao u proseku da iznosi oko pet tona po hektaru, a ukupan rod oko 2,97 miliona tona.

Sa druge strane, prolećni usevi u Banatu, gde je rano počela setva, morali su da se preseju. Rana setva je ove godine bila pogrešna jer su zbog hladne zemlje kukuruz, suncokret i soja loše nicali, a zatim su suncokret jeli zečevi i druge štetočine pa su neke njive morale ponovo da se zaseju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here