Dragana Trifković – Srpska lista je obmanula ljude da ima namere da spreči formiranje vojske Kosova

0
269

Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije je rekla da je Srpska lista na Kosovu obećavala da će sprečiti formiranje vojske Kosova, a da je zapravo u paralelnom Parlamentu Republike Kosovo glasala za slanje kosovske vojske u misije NATO koje idu uz bezbednosne snage američke nacionalne garde.

Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije, izjavila je da je takozvana “Srpska lista” glasala za slanje pripadnika vojske Kosova u NATO misije u sastavu američkih trupa. Zamolili smo Draganu Trifković da pojasni ove navode.

Prema navodima Dragane Trifković, Oslobodilačka vojska Kosova je trebalo da bude demilitarizovana, ali je zapravo transformisana u vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244, što predstavlja veliki bezbednosni rizik za Srbiju i region Balkana. Ona je izjavila da je Srpska lista koja učestvuje u radu prištinskih institucija uz podršku državnog rukovodstva Srbije, ušla u Vladu Ramuša Haradinaja, pod obrazloženjem da želi da spreči formiranje vojske Kosova, ali da je 2018. godine kosovska vlada formirala vojsku Kosova, a da Srpska lista nije izašla iz vlasti. Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ruska delegacija je više puta insistirala na tome da je formiranje vojske Kosova nelegalan i bezbednosno rizičan potez, dok srpska delegacija nije spominjala ovaj problem. Prema rečima direktorke Centra za geostrateške studije, u prilog tome govori i činjenica da je Srpska lista glasala u Skupštini Kosova za slanje pripadnika takozvane vojske Kosova u NATO mirovnu misiju u sastavu američkih trupa, što ne bi učinila bez odobrenja državnog rukovodstva Srbije. Ovakvi potezi, istakla je Dragana Trifković, idu u prilog zaokruživanju kosovske nezavisnosti i uvođenju Kosova u NATO što je neskriveni cilj prištinskih vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here