Pokrajinski Sekretarijat odbio zahtev Linglonga za izdavanje građevinske dozvole

0
261

Pokrajinski Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj doneo je 10. maja rešenje kojim se odbacuje zahtev investitora “Linglong International Europe” za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekata unutar fabričkog kompleksa “Linglong”. Odbijen je zahtev za izgradnju skladišta sirovina, objekta za istovar i skladištenje čađi, guma i sumpora. Rešenje je konačno i protiv njega se ne može uložiti žalba, a investitor može podneti nov usaglašen zahtev.

Pokrajinski Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj odbacio je rešenjem od 10. maja zahtev investitora “Linglong International Europe” za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekata unutar fabričkog kompleksa “Linglong”. U obrazloženju se navodi da je investitor putem punomoćnika „Mašinoprojekt Kopring“ iz Beograda podneo zahtev za izdavanje rešenja o građevinskoj dozvoli za izgradnju objekata u fabričkom kompleksu, a da je Sekretarijat pristupio proveri ispunjenosti formalnih uslova za postupanje i utvrdio nedostatke pa je odbijen zahtev za izgradnju skladišta sirovina, objekta za istovar i skladištenje čađi, guma i sumpora. Između ostalog, nije bio priložen Izveštaj Revizione komisije o izvršenoj stručnoj kontroli tehničke dokumentacije projekta za izgradnju objekta miksera za proizvodnju guma sa pratećim infrastrukturnim objektima, priloženi su Zbirni završni izveštaji ali ne i kompletan dokument i nedostaju strane dokumenta. Rešenje je konačno i protiv njega se ne može uložiti žalba, a investitor može podneti nov usaglašen zahtev.

„Linglong Tajr“ u kompleks za proizvodnju pneumatika investira skoro milijardu dolara, u radnoj zoni „Jugoistok“ u Zrenjaninu gradi kompleks proizvodnih objekata za proizvodnju pneumatika na oko 97 hektara gde će proizvoditi gume za putnička, komercijalna vozila, kamione i autobuse, industrijska vozila, kao i gume za poljoprivredna vozila i mašine. Ukupan proizvodni kapacitet svih pogona za proizvodnju pneumatika na lokaciji je projektovan na 13,62 miliona pneumatika godišnje. Iako impresivan, ovaj kapacitet jasno vodi u ekocid. Naime, na godišnjem nivou će preko 300.000 tona sirovina za proizvodnju i gotovog proizvoda vršiti ogroman pritisak na lokalnu putnu infrastrukturu. Za potrebe transporta će biti potrebno angažovati više stotina šlepera od 24 tone dnevno, što će nužno voditi u degradaciju već zabrinjavajućeg stanja po pitanju zagađenosti vazduha u Zrenjaninu, a pored već postignutih rekorda u zagađenju vazduha, gumarskom industrijom životna sredina će dodatno biti ugrožena sa pet kategorija komponenti štetnih supstanci, a to su sumporna jedinjenja, prašina ili čađ, jedinjenja koja sadrže hlor, ugljovodonici i organske materije koje sadrže kiseonik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here