Nenad Budimović – Uvoz svinjskog mesa je veliko opterećenje za klaničnu industriju u Srbiji

0
220

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda Privredne komore Srbije je rekao da otkako je Kina obustavila uvoz svinjskog mesa iz Evropske unije zbog pojave afričke kuge svinja, višak u evropskoj proizvodnji mesa prelio se i na Srbiju.

U Srbiju je proteklih skoro godinu dana uvezeno preko 16000 tona svinjskog mesa. Razlog tome je pojava afričke kuge svinja u Evropi, blokada uvoza svinjetine od strane Narodne republike Kine i pojava velikih viškova svinjskog mesa na tržištu Evropske unije. Da li ovaj uvoz može da ugrozi domaću poljoprivrednu industriju upitali smo sekretara Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenada Budimovića.

Srbija je nekada izvozila, a sada uvozi velike količine svinjskog mesa, što ugrožava domaću klaničnu i mesno-prerađivačku industriju. Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Branislav Gulan, rekao je da je na samom kraju 2020. godine Vlada Srbije usvojila uredbu za dodelu subvencija u poljoprivredi u 2021. godini u vrednosti od oko 53 milijarde dinara, a najavljeno je i uvođenje novih modela dodele subvencija i podrške sektorima koji su do sada bili zapostavljeni. Gulan je izjavio i da za srpski agrar mora da se uradi mnogo više, jer trenutno domaća poljoprivreda nije konkurentna na svetskom tržištu, a za poslednje tri i po decenije imala je rast proizvodnje od samo 0,45 odsto. Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda Privredne komore Srbije naglasio je da je Srbija veoma ograničena što se tiče mogućnosti izvoza svinjskog mesa, jer je Rusija stala sa uvozom, a u Evropsku uniju možemo da izvozimo samo prerađevine od svinjskog mesa koje su termički obrađene, ali su to uglavnom jeftiniji proizvodi. On je dodao da bi trebalo primeniti posebnu carinsku zaštitu prilikom uvoza, jer su domaća klanična industrija i mesno-prerađivačka industrija pod velikim pritiskom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here