Vučić na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa

0
120

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Republici Sloveniji, gde je učestvovao na sastanku lidera Brdo – Brioni procesa. Na Brdu kod Kranja održan je plenarni sastanak lidera Zapadnog Balkana, povodom obeležavanja 10. godišnjice procesa Brdo-Brioni.

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo-Brioni Srbija je prihvatila predložene zaključke, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasivši da je održani sastanak bio pristojan i dobar uz mnogo replika na šta je već navikao istakavši da je replika pre svega bilo između Beograda i Prištine, svih sa Sarajevom, i unutar Bosne i Hercegovine što nije ništa novo. Vučić je rekao da je najvažnije da postoji konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo. On je naglasio da su sa strane Srbije podržane namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom. Rekao je da je bilo i mnogo stvari oko kojih nije uspostavljena saglasnost, a jedno pitanje koje je bilo ključno, bilo je pitanje promene granica oko čega nije bilo saglasnosti. Kako je objasnio, u regionu pojedini na dva različita načina tumače menjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se menjaju van pravila koje su ustanovile Ujedinjenje nacije. Srbija se uvek zalagala za ne menjanje granica priznatih od Ujedinjenih nacija, organizacije koja je univerzalno telo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promena, sutra ne može rekao je predsednik Srbije.

Upitan da li je Srbija u stavovima bila usamljena ili je ovoga puta imala podršku, Vučić je odgovorio da su stavovi zemalja u regionu po pitanju Kosova i Metohije poznati već 13 godina. Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora priznaju nezavisnost Kosova, Bosna i Hercegovina i Srbija je nisu priznale. Različite su pozicije po tom pitanju, a po svim ostalim pitanjima većih razlika ili otvorenih nesuglasica nije bilo rekao je Vučić. Rekao je da član Predstavništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uvek krivi Srbiju i Hrvatsku za nerešene probleme oko granice i da je to uradio i ovog puta. Vučić je istakao da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji i izjavio da bi dijalog trebalo da se nastavi, i u tom kontekstu današnji susret na Brdu kod Kranja ocenio je kao interesantan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here