Otkriven mural Borisa Horvata posvećen zlatnoj generaciji košarkaša Proletera iz 1956. godine

0
174

U subotu, 15. maja, svečano je otkriven mural zlatne generacije košarkaša Proletera iz 1956. godine, delo mladog akademskog slikara Borisa Horvata. Mural se nalazi ne zidu zgrade Kulturno umetničkog društva Petefi, koji gleda ka nekadašnjem košarkaškom terenu na kom su legendarni sportisti osvojili šampionsku titulu.

Boris Horvat, akademski slikar iz Zrenjanina, završio je posle 56 dana svakodnevnog rada i po kiši i po vetru i po suncu, slikanje murala zlatne generacije košarkaša Proletera iz 1956. godine. Na mestu gde se stvarala sportska i košarkaška istorija Zrenjanina, kada je slavna Proleterova petorka, Loci, Engler, Minja, Katić i Radojčić, ujedno i prva petorka reprezentacije Jugoslavije, osvojila prvu i jedinu šampionsku titulu svečano je otkriven mural Borisa Horvata. Prisutni su bili sportski radnici našeg grada, pretežno košarkaši, bivši i sadašnji, svi ponosni na zlatnu petorku koju je Boris oslikao. Posebno je zadovoljstvo bilo što je bio prisutan i jedini preživeli košarkaš sa murala Ljubomir Katić, koji je mladom slikaru iskazao veliku zahvalnost za vrhunsko umetničko delo i poštovanje koje je time iskazao njemu i njegovim nekadašnjim saigračima.

Boris je objasnio da je njegov rad na muralu prošao kroz nekoliko faza, a govoreći o planovima i narednim projektima skromno je najavio projekat koji se tiče fudbala.

Mural se nalazi na mestu gde je stvarana sportska istorija Zrenjanina jer je upravo zahvaljujući košarkašima naš grad stvorio imidž sportske sredine. Poznavaoci košarke su istakli da su upravo ovi igrači promenili istoriju naše košarke i pokazali da se košarka može razvijati i u manjim sredinama i da je važan stručni rad sa talentima i u manjim klubovima. Zid zgrade Kulturno umetničkog društva Petefi dobio je novi život i u budućnosti će nas podsećati na sportiste koji su proslavili naš grad. Te legendarne 1956. godine obistinilo se ono čega su se dotadašnji prvaci košarkaši Crvene zvezde pribojavali. Nakon 10 godina, bili su skinuti sa trona, a ,,Zlatna petorka” iz Zrenjanina u sastavu: Vilmoš Loci, Ljubomir Katić, Milutin Minja, Dušan Radojčić i Ferenc Kurc postala je prvak Jugoslavije. Ostatak ekipe, bez koje uspeh takođe ne bi bio moguć, činili su Lajoš Engler, Laslo Rošival, Pavle Skorobin, Aleksandar Tornjanski, Đura Bjeliš, Šifiliš Lajoš, Šeparević Ante, Branimir Lipovčević, Miroslav Mirosavljević i trener Stankov Vojislav. Nakon 60 godina o ovim momcima je snimljen dokumentarni film ,,Šampioni iz 1956”, a na njih će pored filma podsećati i novonastali mural sa kog zlatni momci gledaju ka nekadašnjem košarkašom terenu na kom su igrali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here