Jovan Pejin – Posle Drugog svetskog rata je došlo do dehumanizacije Srba

0
471

Istoričar Jovan Pejin je rekao da se u bivšoj Jugoslaviji odigrao proces dehumanizacije Srba, te su čak Srbi kao nacija poništeni na određenim prostorima i zahvaljujući stranim uticajima, formirani su narodi poput Makedonaca i Crnogoraca, koji su po poreklu Srbi.

Knjiga istoričara Jovana Pejina „Vreme i istina“ nastoji da pokaže koliko je politika bratstva i jedinstva bila neiskrena i u funkciji politike jugoslovenskih, a pre svega hrvatskih komunista. Po ocenama brojnih političara ta politika je bila flaster na gnojnu ranu, a ne iskrena želja da dođe do pomirenja posvađanih jugoslovenskih naroda. Zamolili smo istoričara Jovana Pejina da odgovori na pitanje da li je moguće da dođe do istorijskog pomirenja naroda u regionu.

Za istoričara Jovana Pejina vlada mišljenje da je izuzetno hrabar i da se ne libi da saopšti istorijsku istinu. Kroz svoju knjigu „Vreme i istina“ on je pokazao kako su tobožnji branitelji srpskog naučnog prostora od istorijskog revizionizma u stvari želeli da ostanu verni lažima titoističkog jugoslovenstva. Jovana Pejina nazivaju i čovekom koji je otvorio put ka punoći istine o vremenu koje je prošlo, ali koje nas, kao zamka, još uvek čeka u budućnosti, ako odbijemo da iz svoje istorije izvučemo pouke. Pejinov istorijski uvid iz ove knjige ukazuje na ključne činjenice koje su prećutane u zvaničnoj istorijskoj nauci. Govoreći o mogućnostima pomirenja jugoslovenskih naroda, on je rekao da je napravljen dubok jaz time što su Srbi posle Drugog svetskog rata dehumanizovani i čak na pojedinim prostorima bivše Jugoslavije poništeni. Upravo na taj način, bugarizacijom južne Srbije formirana je sadašnja Makedonija, a uz pomoć uticaja iz Beča, i Crna Gora. Istoričar Pejin je naglasio da su Srbi optuženi da su za sve krivi, a u vreme vladavine Josipa Broza Tita malo ko je smeo da iznese drugačije mišljenje, čak se za tako nešto odlazilo u zatvor ili na Goli otok.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here