Rast cene soje u odnosu na prošlu godinu veći od 100%

0
109

Cena soje na Produktnoj berzi u Novom Sadu je porasla na istorijski nivo od 86 dinara za kilogram, ali iako je bilo tražnje vlasnici nisu želeli da je prodaju pošto je već koštala 85,50 dinara po kilogramu i u odnosu na maj 2020. godine bila skuplja za više od 100 posto.

Cena soje je trenutno na istorijskom maksimumu i iznosi 86 dinara za kilogram. Cena soje pada i raste iz tehničkih razloga zbog uključenja špekulanata i finansijskih fondova u trgovinu tom uljaricom na Čikaškoj berzi. Špekulanti i finansijski fondovi se pojavljuju na berzi i kao kupci i kao prodavci pa zavisno od toga cena raste ili pada. Zbog toga i ne postoji stabilan trend rasta cene soje. Cena soje raste od aprila prošle godine, ali sada intenzivnije jer su i zalihe iz prošlogodišnjeg roda manje. Kolebljivost cene najbolje ilustruje podatak da je cena soje iz prošlogodišnjeg roda od početka marta do maja porasla oko 15%, a novog roda 16% dok je sojino ulje u istom periodu poskupelo 35%. Prema majskom izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede za 2021./2022. godinu zbog smanjenja suše u Americi i Brazilu prognozira se prinos soje u svetu veći za 20 miliona tona, što će umiriti cenu.

Srbija ima trenutno na zalihama još 158.000 tona soje, a od septembra prošle godine do aprila ove izvezeno je oko 142.000 tona, što je manje za oko 27.000 tona u odnosu na isti period 2019. i 2020. godine. Ulazak finansijskih fondova u trgovinu poljoprivrednim proizvodima objašnjava se posledicom pandemije virusa korona i smanjenih mogućnosti za ulaganja novca u druge vrste investicija, kao i rastom cena žitarica i uljarica zbog veće tražnje i obezbedjenja prehrambene sigurnosti stanovništva tokom trajanja takvih vrsta infekcija, a time i veće mogućnosti za zaradu fondova. U Produktnoj berzi u Novom Sadu su rekli da su kupci na berzi tražili soju, ali da prodavci nisu bili voljni da je prodaju jer očekuju dalji rast cene. Cene soje na Čikaškoj berzi su u padu, ali domaći vlasnici soje očekuju da će i dalje rasti zbog činjenice da je u žetvi prošle godine koštala 42-43 dinara po kilogramu pa su oni koji su je odmah prodali izgubili polovinu prihoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here