Vasilije Petrović – Korupcija je na univerzitetima uzela maha, problem je što se ona ne kažnjava

0
84

Profesor Vasilije Petrović rekao je da je tranzicija u velikoj meri dovela do opadanja kvaliteta kadrova koji se fakultetski obrazuju, jer su se putevi obrazovanja i privrede razdvojili, pa studenti stiču samo teorijska znanja bez da imaju uvid u to kako proces proizvodnje funkcioniše u praksi.

Korupcija u prosveti tema je koja zabrinjava javnost u Srbiji. Mnogi analitičari upozoravaju da naš prosvetni sistem sve više stvara kadrove kojima jedino partija može da nađe posao. Zbog toga u obrazovnom sistemu caruju nepotizam i korupcija pomoću kojih se stiču zvanja i titule, što je naročito izraženo na postdiplomskim studijama. Zamolili smo profesora Vasilija Petrovića da odgovori na pitanje kakve sve posledice ostavlja korupcija u obrazovnom sistemu po državu i društvo.

Sa korupcijom u Srbiji susrećemo se u zdravstvu, prosveti, pa čak i sudstvu, ali i ostalim sferama društva. Ono što ugrožava kvalitet obavljanja delatnosti u svim ovim sferama, svakako je i nepotizam koji podrazumeva favorizovanje rođaka i prijatelja bliskih onim ljudima koji su na određenim funkcijama. Upravo zbog toga, postavljaju se kadrovi kojima osnovni kvalitet i preporuka za zapošljavanje nisu rad, iskustvo i znanje, već rođačke ili partijske veze. Profesor Vasilije Petrović osnivač Katedre za odevne nauke i dizajn na Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu, otpušten je sa radnog mesta redovnog profesora za užu naučnu oblast Tekstilne odevne nauke nakon 26 godina rada na fakultetu. Njegov slučaj predstavlja presedan u akademskoj praksi, a on je rekao da postoji veliki problem u sprovođenju samovolje dekanke ovog fakulteta, kao i u nepostojanju sankcija i odgovornosti za preduzeta dela, koruptivne delatnosti, ali i osvetničke poteze. Profesor Petrović je naglasio i da atmosfera na Univerzitetu negativno utiče na formiranje sadašnjih generacija, da postoji opšti gubitak kvaliteta nastave i stečenih znanja, ali i da će se posledice osetiti i u privredi, pa i svim ostalim segmentima društva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here