Pokret Ljubav, vera, nada – Država mora da poštuje odluku svakog građanina u vezi sa vakcinacijom

0
159

Povodom naredbe o obaveznoj vakcinaciji svih policijskih službenika u Srbiji oglasio se pokret “Ljubav, vera, nada” koji je pozvao državne organe da poštuju Ustav i zakone naše zemlje, kao i pravo svakog građanina da slobodno odluči da li će se vakcinisati ili ne.

Pokret “Ljubav, vera, nada” izdao je saopštenje u kom je navedeno da je direktor policije Vladimir Rebić doneo naredbu o obaveznoj vakcinaciji svih policijskih službenika u Srbiji osim onih kod kojih vakcinacija protiv KOVID-19 nije moguća iz zdravstvenih razloga i da je depeša pod oznakom I br: 51-117499/2021 sa naređenjem za imunizaciju dostavljena Policijskoj upravi za grad Beograd u petak, nakon čega je, po nalogu načelnika Policijske uprave za grad Beograd Veselina Milića, internim depešama započelo obaveštavanje svih pripadnika policije. U naredbi se navodi da su, u cilju stvaranja kolektivnog imuniteta a u skladu sa preporukom Kriznog štaba, svi pripadnici MUP-a koji se nisu dobrovoljno vakcinisali, sada obavezni da se vakcinišu!

Iz pokreta “Ljubav, vera, nada” su napomenuli da je ovakva naredba nesumnjivo nezakonita i protivustavna jer ne postoji odluka o obaveznoj imunizaciji stanovništva što znači da ona ne može biti obavezna ni za policiju te da svako ko prima vakcinu protiv koronavirusa, mora da potpiše pristanak. Ukoliko se pripadnici policije koji to ne žele, sada moraju vakcinisati po naređenju, jasno je da pristanak ne može biti dobrovoljan, navodi se u saopštenju.

Po Ustavu Republike Srbije, ratifikovanim međunarodnim konvencijama i domaćim zakonima, imunizacija građana, pa i policijskih službenika, može biti podsticana isključivo afirmativnim merama, nikako pretnjama ili sankcijama. Pretnje i sankcije su sredstva diskriminacije koja je zakonom zabranjena pa pokret “Ljubav, vera, nada” poziva državne organe da poštuju Ustav i zakone Srbije kao i pravo svakog građanina da slobodno odluči da li će se vakcinisati ili ne. Nakon naredbe načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića kojom su na vakcinaciju pod pretnjom otkaza obavezani pripadnici vojske, i slične naredbe koju je doneo Vladimir Rebić, počela je prinudna imunizacija svih policijskih službenika koji nisu želeli da se vakcinišu, navodi se na kraju saopštenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here