Dušan Bastašić – Udruženje „Jadovno 1941.“ obeležava mesta stradanja Srba u Hrvatskoj

0
184

Članovi Udruženja „Jadovno 1941.“, za 12 godina postojanja udruženja, obeležili su 13 masovnih grobnica i podigli devet časnih krstova na mestima stradanja Srba u Hrvatskoj. Govoreći o ovoj aktivnosti predsednik udruženja Dušan Bastašić je rekao da na taj način udruženje obelodanjuje istinu, locira mesta stradanja, uvodi i proširuje kalendar genocida radeći ujedno nešto što je društveno, nacionalno i ljudski korisno.

Pre 12 godina je osnovano udruženje „Jadovno“ koje je jedno u nizu društava koje okuplja potomke srpskih žrtava u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i za to vreme su predstavnici udruženja obeležili 13 masovnih grobnica i podigli devet krstova na prostoru Hrvatske. Deseti je trebalo da bude podignut prošle godine na prostoru Srbije, ali je to sprečeno. Upitali smo Dušana Bastašića, predsednika Udruženja Jadovno 1941. kakav je odnos većine Hrvata prema očuvanju sećanja na počinjene zločine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. osnovano je pre 12. godina sa ciljem da se stane u kraj zaboravu besprimernog zločina, koji se dogodio u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj početkom Drugog svetskog rata na području kompleksa ovog logora. Udruženje je neprofitna, nevladina i nepolitička organizacija, koja deluje na području Republike Srpske, a okuplja potomke i poštovaoce žrtava iz celog sveta. Ovo udruženje nastoji da kraške jame na Velebitu budu locirane i istražene, da posmrtni ostaci žrtava budu ekshumirani i dostojno sahranjeni, da se sagradi spomen obeležje sa kosturnicom, da se dopuni postojeći imenični popis pobijenih žrtava, da se dostojno obeleže mesta likvidacije, da se ustanovi Dan sećanja na žrtve kompleksa ustaških logora Jadovno 1941., da se na adekvatan način obeleži mesto masovnih likvidacija na lokalitetima Slana i Metajna na ostrvu Pagu, da se eliminiše ćutanje o zločinu i da mladi na primeru Jadovna uče o neprihvatljivosti fašizma kao ideologije opšteg zla, mržnje među ljudima i međusobnog istrebljenja. Udruženje Jadovno 1941. svake godine postavlja časni krst na mestima stradanja Srba u Drugom svetskom ratu. Govoreći o ovoj aktivnosti predsednik udruženja Dušan Bastašić je rekao da na taj način udruženje obelodanjuje istinu, locira mesta stradanja, uvodi i proširuje kalendar genocida radeći ujedno nešto što je društveno, nacionalno i ljudski korisno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here