Aleksandar Kavčić – Stalno ćemo dopunjavati fond besplatnih udžbenika

0
100

Profesor Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije „Alek Kavčić“, rekao je da je Fondacija na svom sajtu, od 108 naslova udžbenika koliko ih je potrebno za celu osnovnu školu, obezbedila pedesetak naslova, ali da se stalno radi na izradi i odobravanju novih udžbenika kojima će sajt besplatnabiblioteka.com biti dopunjen.

Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije „Alek Kavčić“ čovek je koji se usudio da realizuje ideju da udžbenici treba da budu dostupni svima i da sva deca imaju pravo da se besplatno školuju. U akciji Fondacije „Alek Kavčić“, na sajtu besplatnabiblioteka.com je objavio besplatne udžbenike za đake u Srbiji, što je malo koga ostavilo ravnodušnim. Zamolili smo Aleksandra Kavčića da prokomentariše za koje razrede su udžbenici dostupni, da li se radi samo o udžbenicima za osnovnu školu i u kom smeru će fondacija dalje razvijati svoje aktivnosti.

Koliko nabavka udžbenika čini ogromnu stavku u kućnom budžetu roditelja, najbolje pokazuju cene kompleta, koji za đake nižih razreda osnovne škole koštaju između 6 i 10 hiljada dinara, dok za učenike viših razreda koštaju oko 15 hiljada dinara. Kako bi se što bolje informisali o besplatnim udžbenicima, pored ostalih načina promocije ideje Fondacije “Alek Kavčić”, krajem aprila je na Otvorenom univerzitetu održana i tribina za roditelje, nastavnike, učitelje i druge predstavnike škola koju je vodio prof. dr Aleksandar Kavčić iz Fondacije “Alek Kavčić”, inicijator ideje o besplatnim udžbenicima za osnovce. Fondacija je na svom sajtu besplatnabiblioteka.com već postavila deo udžbenika za osnovnu školu, a profesor Kavčić je objasnio da su za sada, što se dostupnosti udžbenika tiče, pokriveni svi razredi, ali ne u istoj meri. On je za KTV televiziju pojasnio da se na sajtu fondacije nalazi oko pedesetak naslova, dok je ukupan broj naslova udžbenika za celu osnovnu školu 108. Kavčić je dodao i da tu neće biti kraj, da se stalno radi na izradi novih udžbenika koji će biti odobreni od strane Ministarstva za upotrebu i da će svi ti udžbenici biti dostupni na sajtu fondacije za besplatno korišćenje u elektronskoj formi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here