Stefanović otvorio okrugli sto pod nazivom „Vojne nauke i razvoj sposobnosti Vojske Srbije“

0
141

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović otvorio je danas okrugli sto pod nazivom „Vojne nauke i razvoj sposobnosti Vojske Srbije“ u amfiteatru Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović je na otvaranju okruglog stola pod nazivom “Vojne nauke i razvoj sposobnosti Vojske Srbije” poručio da je važno da naša vojska bude spremna da odgovori i na sve buduće izazove, kako bi uspešno ispunila svoju misiju i osigurala da Srbija bude slobodna, nezavisna, suverena i vojno neutralna zemlja.

Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, obraćajući se učesnicima skupa, zahvalio se ministru Stefanoviću za pruženu podršku u izgradnji i renoviranju novih obrazovnih i smeštajnih kapaciteta Škole nacionalne odbrane. Govoreći o značaju skupa, general Radovanović je podsetio da je proces stvaranja i razvoj vojnih nauka u našoj zemlji otpočeo stvaranjem moderne srpske države i njene vojske. Današnji skup, kako je naglasio general Radovanović, važan je jer ukazuje na neophodnost da se u našoj odbrambenoj sferi podigne svest o značaju ovih promena, a radi prilagođavanja zahtevima novih rizika i pretnji, a takva vrsta promena zahteva sveobuhvatan pregled razvoja sposobnosti vojnih snaga i potencijalnih pretnji u dugoročnom periodu i promenljivom okruženju. Skup je organizovan sa ciljem razmene mišljenja, stavova i pogleda o teorijskim i praktičnim izazovima i perspektivama razvoja vojnih nauka, kao i radi razmatranja predloga za bolju implementaciju naučnih saznanja u vojnu praksu. Na skupu učestvuju predstavnici Vojske Srbije, Univerziteta odbrane i institucija u njegovom sastavu, penzionisani pripadnici sistema odbrane i predstavnici naučno-istraživačkih ustanova, odnosno naučni saradnici Univerziteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here