Brnabić – 1. septembra veštačka inteligencija postaje deo nastavnog programa u osnovnim školama

0
57

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas na onlajn predstavljanju Studije o proceni politika digitalne pristupačnosti u Srbiji da od 1. septembra ove godine veštačka inteligencija postaje deo nastavnog programa u osnovnom obrazovanju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na onlajn predstavljanju Studije o proceni politika digitalne pristupačnosti u Srbiji. Ona je, tom prilikom rekla da se deca već od prvog razreda osnovne škole upoznaju sa algoritamskim razmišljanjem, i podsetila na to da je programiranje od 2017. godine postalo obavezan predmet od petog razreda. Predsednica Vlade je istakla da je 2017. godine počelo uvođenje digitalnih udžbenika i digitalnih učionica i da je plan da se do kraja 2022. godine u potpunosti digitalizuju sve naše škole i celokupan obrazovni sistem. Ona je ocenila da je prekvalifikacija u oblasti informacionih tehnologija odličan primer za to da se vodi računa o digitalnoj pismenosti svih uzrasta, uz napomenu da je do sada tu obuku završilo više od 2.000 kandidata i da se sa tim procesom nastavlja.

Kada je reč o digitalnoj povezanosti, predsednica Vlade je objasnila da je cilj da se obezbedi širokopojasna mreža za 99 odsto domaćinstava u Srbiji do 2025. godine, i ocenila da je Srbija u prethodnih pet godina doživela neverovatan uspeh na polju digitalne transformacije vlade. Premijerka je ukazala na to da se posebna prednost digitalizacije videla u situaciji sa pandemijom koronavirusa, kako kada je reč o javnoj upravi, tako i obrazovanju i privredi. Ona je navela da je digitalizacija neophodna za pružanje boljih javnih usluga, da država bude na raspolaganju građanima 24 sata, kao i za kvalitetnije obrazovanje i konkurentniju privredu.

Premijerka je objasnila da studija koja je danas predstavljena ima za cilj da se utvrdi trenutno stanje digitalne pristupačnosti i trasira put za dalje napomenuvši da je želja da se uspostavi još inkluzivnije digitalno društvo i da se prevaziđe digitalni jaz koji je sve veći problem u čitavom svetu. Brnabić je naglasila da u Srbiji dnevno približno 10.000 građana postaju eGrađani na portalu eUprave, a da je za to jednim velikim delom zaslužan sistem imunizacije. Fokus ka digitalizaciji ogleda se u velikim investicijama, kao što su uvođenje širokopojasne mreže u svim naseljima, izgradnja data centara, tehnoloških parkova, kao i poboljšanje pristupačnosti za sve kategorije društva, istakla je Brnabić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here