Vučić sa delegacijom kompanije Rio Tinto

0
96

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom kompanije Rio Tinto na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom, sa kojim je razgovarao o tekućim i potencijalnim projektima, kao i modalitetima sveobuhvatne saradnje koja se ne bi ograničavala samo na istraživanje i eksploataciju ruda, već i na širi ekonomski razvoj Mačvanskog okruga i cele Srbije.

Predsednik Vučić sastao se danas sa delegacijom kompanije Rio Tinto na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom. On je zahvalio predstavnicima kompanije na spremnosti da razgovaraju o otvorenim pitanjima, kao i na posvećenosti i razumevanju u pogledu zahteva za transparentnim radom i ispunjavanjem najzahtevnijih uslova u oblasti ekologije. Predsednik je rekao da svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine. On je naglasio da će država strogo voditi računa o primeni najstriktnijih ekoloških mera. Predstavnici kompanije su informisali predsednika Vučića o dosadašnjem toku rada u Srbiji i naglasili da će do kraja tekuće godine završiti fazu studije opravdanosti, kao i studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine u cilju početka eksploatacije minerala jadarita. Do kraja 2021. godine, u projekat „Jadar“ i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, biće investirano ukupno  450 miliona dolara.

Sagovornici su se saglasili da strategija saradnje između kompanije Rio Tinto i Republike Srbije mora da podrazumeva i dugoročan doprinos razvoju lokalne zajednice, odgovoran odnos prema životnoj sredini i opštem ekonomskom prosperitetu. Predsednik je rekao da imajući u vidu da je nalazište jadarita jedno od najvećih u svetu po sadržaju litijuma, očekuje da se u saradnji sa državom uspostavi pun lanac dodatne vrednosti, ne samo za Mačvanski okrug i grad Loznicu, već i za celu Srbiju. On je dodao da očekuje da se osim budućeg rudarsko-industrijskog kompleksa „Jadar“, u projekat uključe i fabrike za izradu baterija i proizvoda koji zavise od litijuma, kako bi se otvorio što veći broj novih radnih mesta.  Izvršni direktor Stausholm je naglasio da kompanija Rio Tinto ostaje posvećena izgradnji dugoročnih partnerstava. On je rekao da Rio Tinto, kao kompanija teži uspostavljanju odnosa uzajamnog poštovanja sa vlasnicima zemljišta, lokalnom zajednicom i Vladom Republike Srbije, ali i sa svim drugim partnerima tokom čitavog perioda poslovanja. Stausholm je dodao da je kompanija spremna da sarađuje sa državom kako bi na ekonomskom planu u najvećoj meri doprinela lokalnom razvoju.  On je istakao da tim stručnjaka iz celog sveta iz oblasti geologije, rudarstva, proizvodnih tehnologija i zaštite životne sredine radi na tome da ovaj projekat bude usklađen sa najvišim svetskim standardima, čime se postavlja baza za realizaciju velikog rudarskometalurškog greenfield projekta kakav je projekat „Jadar“, koji u Srbiji predstavlja ukupnu investiciju vrednu 2 milijarde dolara.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite živote sredine Irena Vujović i savetnik predsednika Republike za investicije, Danilo Cicmil.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here