Zoran Ostojić – Nadam se da Srbija i region neće biti predmet dogovora Putina i Bajdena

0
158

Novinar Zoran Ostojić je rekao da se može očekivati da će se Bajden i Putin usaglasiti da ima mnogo pitanja oko kojih se ne slažu, ali da ipak do usaglašavanja oko pojedinih pitanja može doći, te bi bilo dobro da među tim pitanjima ne budu Srbija i region.

Američki predsednik Džozef Bajden izrazio je nadu da će se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sastati u junu tokom svoje posete Evropi. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država je sredinom aprila ponudio Putinu sastanak u cilju rešavanja napetosti između Sjedinjenih Država i Rusije, a posle razmatranja sa ruske strane, sastanak je dogovoren za 16. jun. Zamolili smo novinara Zorana Ostojića da prokomentariše čime bi mogao rezultirati predstojeći susret dvojice državnika u Ženevi.

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin će se 16. juna sastati u Ženevi, potvrdila je Bela kuća, ali i ruski Kremlj. Objava o susretu dvojice predsednika došla je nakon razgovora šefova diplomatije Sjedinjenih Država i Rusije, Entonija Blinkena i Sergeja Lavrova, na Islandu – čija je jedna od tema bila i mogući sastanak Bajdena i Putina. Kremlj je u najavi susreta Bajdena i Putina u Švajcarskoj naveo da će dvojica predsednika razmatrati trenutno stanje i mogućnosti rusko-američkih odnosa, pitanja strateške stabilnosti, kao i, kako je rečeno, aktutne probleme međunarodnih odnosa, uključujući saradnju u vezi sa pandemijom koronavirusa i rešavanje regionalnih konflikata. Novinar Zoran Ostojić je povodom ovog susreta izjavio da veruje da će biti mnogo stvari oko kojih se predsednici Rusije i Amerike neće usaglasiti, ali da bi moglo biti i onih oko kojih će postići dogovor. On je dodao da se nada da se rešavanje tih pitanja oko kojih bi se Amerika i Rusija mogle dogovoriti neće svesti na razmenu teritorija i da Srbija i region neće biti predmet takvih razgovora. Ostojić je dodao da se nada da su takva vremena prošla i da će Bajden odbiti takve predloge ukoliko ih Putin bude izneo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here