Boris Malagurski – Treba da podržimo inicijativu Fondacije „Alek Kavčić“

0
197

Režiser Boris Malagurski je rekao da podržava rad Fondacije „Alek Kavčić“ i njihovu inicijativu da deci obezbede besplatne udžbenike, jer sva deca u Srbiji treba da imaju pravo na besplatno obrazovanje.

Pozivajući građane i škole da podrže inicijativu Fondacije „Alek Kavčić“ u vezi sa besplatnim udžbenicima, Boris Malagurski je na društvenim mrežama rekao da ga je razočarao list „Nedeljnik“ koji je objavio intervju sa prof. Marinom Panić kao objektivnu analizu udžbenika, rekavši da ona promoviše udžbenike nemačkog izdavača Klett. Malagurski je u jednoj od svojih objava naveo i da izdavačke kuće dele poklone direktorima i nastavnicima kako bi bacili roditelje u dužnično ropstvo. Upitali smo Malagurskog da li smatra da bi takve objave mogle napraviti polarizaciju na poštene i nepoštene nastavnike, direktore, profesore, u zavisnosti od toga koje udžbenike biraju i da li mogućnost iznošenja mišljenja o tome koji je udžbenik kvalitetniji iako nije besplatan, može biti kriterijum za određivanje toga ko je plaćen da takvo mišljenje iznese.

Fondacija „Alek Kavčić“ osnovana je u Americi 2017. godine, a u Srbiji je počela da radi početkom 2020. godine. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke. Inicijativu Fondacije „Alek Kavčić“ do sada su podržale i pojedine škole, pa je fondacija do prve trećine maja isporučila skoro 10.000 besplatnih udžbenika osnovnim školama u Srbiji, koje su najčešće naručivale štampane udžbenike za sedmi i treći razred, a zatim i za osmi, drugi, kao i prvi razred. Osnivač Fondacije, profesor Alek Kavčić je dodao da će Fondacija deci iz socijalno ugroženih porodica u školama koje se opredele za te udžbenike, donirati i štampana izdanja udžbenika izdavača Nova škola i Infotehnika. Režiser Boris Malagurski je sa izrazitim entuzijazmom podržao rad Fondacije “Alek Kavčić” rekavši da bi oko ove ideje trebalo da se udruže i nastavnici, i direktori, i roditelji, jer omogućava deci u Srbiji ono što im je jedno od osnovnih prava, a to je pravo na besplatno obrazovanje. On je dodao i da je izdavačka kuća Klet pokušavala da na različite načine potkupi nastavnike i direktore, ali da još uvek ima onih nastavnika koji svoj posao rade kako bi trebalo i koji nisu podmitljivi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here