Marko Mihailović – Zakon o rodnoj ravnopravnosti je jako važan, posebno za žene u Srbiji

0
149

Marko Mihailović, organizator „Prajda“ je rekao da bi dosledna primena Zakona o rodnoj ravnopravnosti bila od velikog značaja pre svega za žene u Srbiji, kojima bi omogućila bolji položaj i pomogla u rešavanju problema koji dovode do neretko lošeg statusa žena u društvu, ali i nasilja i diskriminacije.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti stupio je na snagu, ali i izazvao brojne polemike u javnosti. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da bi Zakon o rodnoj ravnopravnosti trebalo da doprinese boljoj uravnoteženosti manje zastupljenog pola i boljem rodnom balansu u svim oblastima. Nasuprot tome, predsednik Srpskog pokreta Dveri je rekao da je ovaj zakon protivustavan jer naš Ustav ne poznaje kategoriju roda, već kategoriju pola. Zamolili smo Marka Mihailovića, organizatora „Prajda“ da prokomentariše usvajanje ovog zakona i očekivanja u vezi sa njegovom primenom.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, kao i ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima života. Zakon sadrži i odredbe o ravnopravnosti u jeziku. Nina Mitić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, izjavila je da ovaj zakon pruža mogućnost izbora pri korišćenju imenica ženskog roda za određene titule koje su do sada korišćene uglavnom u muškom rodu. Dr Valentina Bošković Marković, profesorka na Univerzitetu Singidunum, ističe da srpski jezik ima puno pravo da se razvija. Dr Vladan Jovanović, član Odbora za standardizaciju srpskog jezika, Instituta za srpski jezik SANU, navodi da je reč o politizaciji jezika, a prof. dr Branislav Ristivojević, dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu, smatra da je Zakon prepun zabrana, kazni, različitih normi represivnog karaktera. Marko Mihailović, organizator „Prajda“ istakao je važnost Zakona o rodnoj ravnopravnosti za sve, ali je naglasio da je on posebno važan za žene u Srbiji, koje su neretko u gorem položaju od muškaraca jer im pruža mogućnost bolje integrisanosti u društvu, u svakom, a naročito profesionalnom smislu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here