Brnabić se sastala sa generalnom sekretarkom Saveta za regionalnu saradnju

0
57

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnom sekretarkom Saveta za regionalnu saradnju Majlindom Bregu o jačanju saradnje u regionu i ostvarivanju rezultata Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa generalnom sekretarkom Saveta za regionalnu saradnju Majlindom Bregu. Predsednica Vlade istakla je da je saradnja sa Savetom za regionalnu saradnju važna za Srbiju, jer doprinosi daljem razvoju odnosa u regionu, što je od ključnog značaja za brži napredak na evropskom putu Srbije i celog regiona. Epidemiološke okolnosti dodatno su ojačale svest o važnosti jačeg regionalnog povezivanja u narednom periodu, navedeno je na sastanku. Jedan od primera za to je, kako je rečeno, uspostavljanje “zelenih koridora” za brži i lakši transport robe u regionu – međunarodnih transportnih linija za prevoz životnih namirnica i drugih neophodnih roba – posebno hrane, lekova i medicinske opreme u regionu, u vreme blokade izazvane izbijanjem koronavirusa.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu pozdravila je nastojanje da se omogući vakcinacija građana regiona u Srbiji, kako bi se pomoglo što bržem prevazilaženju krize, postigla brža imunizacija i oporavak privrede. Bregu je istakla da je postignut napredak u ukidanju naknada za roming za mobilnu telefoniju u telfonskom saobraćaju na Zapadnom Balkanu, koja će stupiti na snagu sledećeg meseca.

Brnabićeva je istakla i benefite koje donosi inicijativa “Mini Šengen” kroz koju region može napredovati postići veći ekonomski rast i biti pouzdaniji i privlačniji za strane investitore. Brnabićeva i Bregu su istakle da će regionalna saradnja biti i tema predstojećeg samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji će uskoro biti održan u Nemačkoj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here