Nemanja Šarović – Vučić je prikrio veliki broj poklona koje je dobio od stranih državnika

0
135

Nemanja Šarović, predsednik pokreta „Ljubav, vera, nada“, je rekao da će on nastaviti da iznosi podatke o poklonima koje su predsednik i državni funkcioneri prikrili, jer svaki poklon koji su uzeli za sebe i umanjili njegovu tržišnu vrednost predstavlja kršenje zakona za koje bi trebalo da odgovaraju.

U cilju slanja prefinjenih diplomatskih poruka, širenja uticaja i kupovine naklonosti, mnogi političari, predstavnici država i zvaničnici između sebe poklanjaju stvari čija se vrednost kreće od simboličnih do veoma velikih iznosa. Srpsko zakonodavstvo predviđa da javni funkcioner ne sme primiti poklon u vezi sa vršenjem javne funkcije, izuzev protokolarnog i prigodnog poklona, koji, po pravilu, postaje javna svojina. Predsednik Pokreta Ljubav, vera, nada Nemanja Šarović održao je konferenciju pod nazivom „Patka za predsednika“ kako bi se skrenula pažnja na način na koji su zvaničnici Republike Srbije prisvajali pomenute poklone. Zamolili smo Nemanju Šarovića da prokomentariše odnos državnih funkcionera prema javnoj imovini.

Šarović je na konferenciji za novinare ispred predsedništva Srbije rekao da je Vučić tokom 2012. godine primio 28 poklona za koje je naveo da su ukupne vrednosti 19.700 dinara, i sve ih je zadržao, pod objašnjenjem da su neki od njih bili “plastične” figure. On je izjavio i da je zbog toga pokret Ljubav, vera, nada za predsednika Srbije spremio poklone, “plastičnu patku”, svinju i zeca, koje će mu predati preko sekretarijata predsedništva, da može da ih zadrži pošto su male vrednosti, zajedno sa zahtevom da poklone koje je zadržao da na aukciju u roku od sedam dana, ili će protiv njega biti podneta prijava Agenciji za borbu protiv korupcije. Šarović je dodao da predsednik Srbije po zakonu ima pravo da zadrži poklone u vrednosti od deset odsto od prosečne zarade u zemlji, u vreme kada je poklon dobijen, a da sve što je iznad toga mora da vrati u javnu svojinu. Medju primerima kakvi su pokloni koje je predsednik Vučić zadržao, uz tvrdnju da su male vrednosti, Šarović je naveo sliku koju je poklonio ambasador Irana za koju je prijavljeno da vredi 600 dinara, ali i sliku koju je predsednik dobio na poklon od šeika Bin Zajeda koji je multimilioner, a koju je Vučić procenio na 800 dinara. On je naglasio i da postoji čitav krug javnih funkcionera koji su kršili zakone i prikrivali poklone, da Ivica Dačić za dve godine dok je obavljao funkciju ministra inostranih poslova i imao desetine i stotine zvaničnih susreta tokom kojih su razmenjivani prigodni i protokolarni pokloni, nije prijavio nijedan jedini poklon. Za sve navedeno, Šarović ističe da bi aktuelni funkcioneri morali da odgovaraju pred zvaničnim institucijama, a da za takve prestupe preti i zatvorska kazna od 2 do 12 godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here